Petříček chce na podzim obnovit zahraniční cesty s podnikateli

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce na podzim obnovit zahraniční cesty s podnikatelskými delegacemi na pomoc českému exportu. Pokud to dovolí situace kolem pandemie nemoci covid-19, chtěl by uskutečnit původně plánované cesty do Afriky, Latinské Ameriky či na Blízký východ. Dnes to řekl na internetovém semináři pro exportéry.

Cesty do všech regionů ministr na letošek plánoval, zasáhla do nich ale pandemie koronaviru, která do velké míry znemožnila cestování po světě. Petříček dnes řekl, že kvůli exportnímu zaměření české ekonomiky je potřeba českým firmám na zahraničních trzích pomáhat, a i proto usiluje o uskutečnění podnikatelských misí.

Podle Petříčka připravuje ministerstvo zahraničí ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Svazem průmyslu a dopravy ČR například cestu do subsaharské Afriky, při níž by podnikatelé měli jednat o obchodních příležitostech v Zambii, v Angole a zřejmě také v Jihoafrické republice. Uvažuje se také o cestě do Latinské Ameriky, která by navázala na Petříčkovu loňskou návštěvu Mexika a Kolumbie, nebo o cestě do jihovýchodní Asie.

Jednání se vedou také o uskutečnění cesty do Kuvajtu, Saúdské Arábie a Jordánska, které byly plánovány na počátek roku. Blízkovýchodní země ale návštěvy odložily nejprve kvůli bezpečnostní situaci v regionu a posléze i kvůli koronaviru a nový termín zatím podle Petříčka nebyl stanoven.

Petříček letos v lednu podnikl cestu s podnikatelskou delegací do Indie. Loni vedle Mexika a Kolumbie se zástupci firem navštívil například Etiopii, Keňu nebo Gruzii.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí Ekonomika podnikatelé hospodářská komora svaz průmyslu a dopravy

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 50 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy