Piráti jsou spokojeni se svým posílením v Senátu

Piráti jsou po volbách do Senátu spokojeni s rozšířením počtu svých zástupců o Adélu Šípovou a také s úspěchem dalších kandidátů, které ve druhém kole veřejně podporovali, řekla dnes novinářům místopředsedkyně strany Olga Richterová. Za Piráty v Senátu působí ještě Lukáš Wagenknecht. Před rozhodováním o předsedovi horní komory chtějí pirátští zástupci počkat na návrhy kandidátů, které předloží silné kluby.

Advokátka Adéla Šípová kandidovala za Piráty ve volebním obvodu Kladno a ve druhém kolem porazila s více než 67 procenty hlasů Petra Bendla z ODS. Ve funkci se chce věnovat zejména tématu řešení dluhových pastí, ochraně životního prostředí a transparentnosti při nakládání s veřejnými prostředky.

Při působení v horní komoře Parlamentu se přidá do senátorského Klubu pro liberální demokracii vedený dalším dnes úspěšným kandidátem Václavem Láskou (SEN 21). V něm působí i další pirátský senátor Wagenknecht. Šípová také uvedla, že chce brzy dokončit svůj vstup do Pirátské strany.

Richterová při hodnocení voleb ocenila úspěchy kandidátů dalších stran, které Piráti před druhým koleb veřejně podpořili. Mezi ně zařadila Davida Smoljaka (STAN), Václava Lásku, Tomáše Goláně (oba SEN21), Jana Grulicha (TOP 09), Jana Sobotku (za STAN). "Těším se na spolupráci s nimi," dodala Richterová.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana krajské a senátní volby 2020

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy