Piráty překvapilo nestandardní vyhlášení voleb, Bartoš by rád hovořil se Zemanem o dalším vývoji

Předseda Pirátů Ivan Bartoš chce znát názory prezidenta Miloše Zemana například na směřování země nebo na sestavování vlády po volbách. Případně ho chce kvůli tomu požádat o schůzku. Řekl to na tiskové konferenci během dnešního on-line celostátního fóra Pirátů. Schůzka by se podle Bartoše mohla uskutečnit, až opadne krize související s pandemií koronaviru.

"Já plánuji třeba v nějakém měsíci, až opadne ta současná zdravotní krize související s covidem, zeptat se, popřípadě si i domluvit schůzku s panem prezidentem. A to zejména z důvodu, že nás trošku překvapil tím nestandardním dopředu vyhlášením voleb devět měsíců," řekl Bartoš.

"S čímž my jako Piráti fakticky rozhodně žádný problém nemáme, ani v otázce financování, ani fungování. Ale určitě bych se s ním chtěl pobavit o tom, kam by Česká republika měla jít v té krizi tohoto roku a s tím deficitním rozpočtem," uvedl.

Chtěl by od prezidenta vědět, zda stále platí, že vítěz voleb je pověřen sestavováním vlády. "Nebo se vracíme k tomu původnímu konceptu, který byl zažitý, hledání většiny v Poslanecké sněmovně a stojedničky," dodal.

Prezident Zeman rozhodl již koncem loňského roku, že volby do Sněmovny budou 8. a 9. října. Například senátoři STAN chtějí, aby Ústavní soud toto rozhodnutí zrušil.

Prezident Zeman se vyhlášením voleb více než devět měsíců před jejich konáním výrazně odchýlil od dosavadní praxe své i svých předchůdců. Senátoři Starostů proto považují vyhlášení termínu voleb za zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím. Starostové, kteří chtějí kandidovat společně právě s Piráty, poukazují na to, že volební koalice budou muset stejně jako jednotlivé strany do kampaně vložit maximálně zákonem stanovených 90 milionů korun, což jednotlivé strany zvýhodňuje.

Bartoš není podle svých slov příliš spokojen s tím, jak Hrad využívá některé své pravomoci nebo jak si je vykládá. "Já si myslím, že kdo se nezeptá, nemůže čekat nějakou odpověď," poznamenal. Řekl také, že u prezidenta je jedním z faktorů "jistá nevyzpytatelnost". Poukázal na zásadu "líná huba holé neštěstí", a proto si chce domluvit schůzku. Dalším z bodů by měl být i prezidentův pohled na vývoj země v krizi.

Na schůzce s prezidentem by chtěl Bartoš jednat i o záležitostech, které se týkají schodku státního rozpočtu. Ten Sněmovna na letošní rok schválila se schodkem 320 miliard. Schodek ale nezahrnuje změny v daňovém balíčku. To byl jeden z důvodů, proč sněmovní opozice kritizovala rozpočet jako nereálný. Daňový balíček prezident Zeman nepodepsal, ale ani nevetoval. Změny tak vstoupily v platnost.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Miloš Zeman Česká pirátská strana prezident čr volby 2021

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Finále Eurovize 2024 bez Česka. Aiko v semifinále neuspěla

Česko bude chybět mezi 26 zeměmi v sobotním finále Eurovize ve švédském Malmö. Aiko totiž nepostoupila ze čtvrtečního druhého semifinále. Nejlepším českým výsledkem tak zůstává šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy