Platy politiků se mají odvíjet od mezd v celé ekonomice, doporučil sněmovní výbor

Sněmovní rozpočtový výbor dnes podpořil návrh, aby se platy politiků a dalších ústavních činitelů odvíjely od roku 2022 od průměrné mzdy v celé ekonomice. Dosud se vypočítávaly od průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře.

S tímto pozměňovacím návrhem přišli předsedové klubů ANO, ČSSD a Pirátů Jaroslav Faltýnek, Jan Chvojka a Jakub Michálek. Předložili ho k novele Pirátů, KDU-ČSL a Starostů, který počítá se zmrazením platů ústavních činitelů včetně soudců v příštím roce na letošní úrovni.

K pozměňovacímu návrhu se dnes před třetím čtením obdobně jako u jiných zákonů vyjadřoval rozpočtový výbor. Pro kladné stanovisko hlasovalo všech 15 přítomných členů výboru. Sněmovna by měla o tomto návrhu hlasovat již v pátek.

Základní měsíční plat poslance a senátora by v příštím roce zůstal na letošní úrovni 90.800 korun. Základní plat prezidenta by i nadále činil 302.700 korun hrubého a premiéra 243.800 korun. V roce 2022 by se pak odvíjely od toho, jaká bude letošní průměrná hrubá mzda v celé ekonomice, neměly by být ale nižší než v příštím roce. Z predikce ministerstva práce uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že základní plat poslance by mohl být v roce 2022 92.600 korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zaujalo dnes ve výboru kladné stanovisko. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) již dříve ve Sněmovně řekla, že návrh připravil její úřad a projednala ho i vládní koalice. "Je to dobré řešení do budoucna," řekl k návrhu zástupce předkladatelů návrhu novely Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Takzvaná platová základna, od níž se pak odvíjejí konkrétní platy na jednotlivých pozicích, má do budoucna činit 2,5násobek a pro soudce trojnásobek průměrné mzdy v celé ekonomice. Pokud by ale takto stanovená platová základna v roce 2022 i v následujících letech byla nižší než v příštím roce, použil by se údaj pro příští rok. Od platové základy se pak podle zákonem stanovených koeficientů stanoví platy a náhrady v různých pozicích.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy Poslanecká sněmovna Jana Maláčová (ČSSD) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) politici

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy