Pompeo má do Prahy dorazit v úterý, další den jednat s Babišem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dorazí do Česka v úterý brzy odpoledne jeho návštěva potrvá do čtvrtečního rána. Ve středu se uskuteční jednání Pompea s premiérem Andrejem Babišem (ANO), uvedl dnes na dotaz ČTK úřad vlády. Ve středu odpoledne přijme Pompea i prezident Miloš Zeman, schůzky na Pražském hradě se zúčastní i Babiš, uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Už v úterý se s Pompeem sejde ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), společně si v Plzni připomenou 75. výročí konce druhé světové války.

"Prezident republiky Miloš Zeman přijme ve středu dne 12. srpna 2020 v 15:10 na Pražském hradě ministra zahraničních věcí USA Mikea Pompea. Setkání se zúčastní předseda vlády České republiky Andrej Babiš," uvedl Ovčáček. Zatím není jasné, zda bude mít Babiš s Pompeem i samostatné jednání ani kde by se případně konalo. Premiér zpravidla významné zahraniční návštěvy vítá v Kramářově vile.

Americký přípravný tým probere v Praze i témata jednání s českými politiky. "Kyberbezpečnost bude určitě jedním z hlavních témat. Další okruhy jednání se v tuto chvíli ladí," uvedl úřad vlády.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který by se měl s Pompeem rovněž sejít, dnes Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že hlavními tématy jednání budou bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy. Politici obou zemí proberou i obchodní vztahy a regionální spolupráci, protože kromě Česka navštíví Pompeo ještě další tři státy střední Evropy - Polsko, Rakousko a Slovinsko.

Úřad vlády potvrdil informaci serveru Blesk Zprávy, že Pompeo během pobytu v Česku kromě Prahy navštíví také Plzeň. "S jeho účastí se původně počítalo už v květnu u příležitosti 75 .výročí osvobození Plzně americkou armádou, návštěva ale byla kvůli koronaviru zrušena," uvedl úřad.

Americký ministr zahraničí má při návštěvě střední Evropy se svými partnery jednat také o ohlášených přesunech části amerických jednotek z Německa. Předmětem hovorů má být podle zahraničních médií i bezpečnost mobilních sítí páté generace (5G) a s ní spojené vztahy s Čínou.

Pentagon minulý týden oznámil, že na základě rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnou Spojené státy zhruba 12.000 vojáků z Německa. O přesun části jednotek usiluje mimo jiné Polsko, jehož metropoli má Pompeo navštívit v sobotu 15. srpna. Ve stejný den si Poláci připomenou 100. výročí bitvy u Varšavy.

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo Andrej Babiš Alena Schillerová Česká republika Tomáš Petříček Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 20 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy