Poslanci ANO navrhli neplacené volno na péči o postižené příbuzné

Zaměstnanci by mohli získat nárok na neplacené ošetřovatelské volno na péči o vážně postižené příbuzné. V novele zákoníku práce to navrhla skupina poslanců vládního hnutí ANO. Volno by mohlo trvat nejvýše rok, musely by být splněny i některé další podmínky.

Změna by podle předkladatelů podpořila péči rodiny o své staré nebo vážně nemocné příbuzné. "Což v konečném důsledku sníží požadavky vůči různým veřejným institucím zaměřeným na péči o staré lidi a zároveň se tím posilují rodinné vztahy," napsali v důvodové zprávě. Zaměstnanci by mohli toto volno podle autorů využít zejména v případech, kdy chtějí o příbuzného pečovat a zároveň si udržet pracovní místo.

Zaměstnanci by měli podle předlohy nárok na ošetřovatelské volno na péči o svého rodiče, prarodiče nebo potomka staršího 18 let. Zaměstnavatelé by volno museli poskytnout i v případě, že by se jednalo i o tyto příbuzné ze strany manžela či manželky nebo registrovaného partnera či partnerky.

Příbuzní by museli mít podle novely přiznaný třetí nebo čtvrtý stupeň závislosti na pomoci jiných, či by se do těžké nebo úplné závislosti náhle dostali. Podmínka by podle předkladatelů bránila zneužívání ošetřovatelského volna. Zaměstnanec by na ně měl u jednoho zaměstnavatele nárok jen jednou na konkrétního člena rodiny, navíc by musel být v pracovním poměru aspoň jeden rok.

Předlohu skupiny poslanců ANO nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Není však jisté, zda se Sněmovna stihne s novelou do konce volebního období vypořádat.

Jiné ošetřovatelské volno zavedla od poloviny předloňského roku novela o nemocenském pojištění. Volno může trvat až 90 dnů, podléhá ale souhlasu zaměstnavatele. Členové rodiny se mohou v péči střídat. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu.

O volno si mohou požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici a potřeboval by podle lékařů ještě aspoň měsíc celodenní opatrování. Volno si může vzít manželka, manžel, registrovaný partner či partnerka, sourozenci, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta či strýc. O nemocného může pečovat i protějšek těchto příbuzných, pokud bydlí s pacientem ve stejné domácnosti.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.
Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Hnutí ANO zákony zaměstnání zdravotně postižení

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy