Poslanci řeší aféru kolem kontaktů Mlejnka s Redlem. Rakušan ho prý neznal

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na dnešním zasedání sněmovního bezpečnostního výboru uvedl, že do čela civilní rozvědky úmyslně nevybral nikoho z kandidátů, kteří byli v posledních letech ve službě činní. Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) podle něj nebyl v dobré kondici. Poslanci se začali zabývat aférou kolem kontaktů šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražské korupční kauze Dozimetr.

Rakušan poznamenal, že se na jaře sešel s několika adepty, kteří mu představili vizi vedení ÚZSI. Mlejnka neznal, poprvé jej viděl při schůzce v kanceláři místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL), řekl. Požádal ho následně o představení koncepce.

Na Mlejnka si sháněl Rakušan reference, vycházel především z toho, co po něm vyžadoval zákon, tedy aby nový šéf civilní rozvědky měl při nástupu požadovanou prověrku na stupeň tajné. Ze zákona je dáno, že musí následně požádat o prověření na stupeň přísně tajné, což Mlejnek učinil.

Rakušan zcela vědomě a úmyslně nechtěl vybrat do čela ÚZSI nikoho z kandidátů, kteří byli ve službě v posledních sedmi či osmi letech činní. Ukazuje se podle něj, že toto rozhodnutí bylo správné pro personální uklidnění služby, pro zadávání úkolů a pro její vedení. Mlejnek podle něj v tomto působí bez vazby na kohokoli, kdo měl ve službě v předchozích letech nějaký vliv, bez návaznosti na jakoukoli vlivovou skupinu.

Ministr vnitra odmítl informace, že by Mlejnek měl nějakou jinou manažerskou prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), než jaká by ho opravňovala ke vstupu do tajných služeb. Na to, proč Mlejnka nyní na stupeň přísně tajné prověřuje jeho vlastní úřad, odpověděl, že je to dáno zákonem.

Zároveň Rakušan uvedl, že ve chvíli, kdy by kdokoli nastoupil do čela kterékoli tajné služby a už měl stupeň prověření přísně tajné udělený NBÚ, tak i následně by daná osoba byla opět prověřována příslušnou tajnou službou.

Vicepremiér zopakoval, že Mlejnkova pozice není neochvějná. Pokud by nesplnil zásadní kvalifikační předpoklad, tedy nedostal by prověrku na stupeň přísně tajné, s okamžitou účinností by nemohl vykonávat dál svoji funkci.

Mlejnek měl podle serveru Seznam Zprávy pravidelné kontakty s Redlem nejméně od roku 2012. Ředitelem civilní rozvědky se stal začátkem července. Rakušan webu řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Mlejnek serveru sdělil, že se s Redlem potkával jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

Opozice v souvislosti s aférou žádá Rakušanovo odvolání z pozice ministra vnitra, premiér Petr Fiala (ODS) se za něj postavil. Hnutí ANO proto zřejmě vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu, poslanecký klub věc projedná dnes v podvečer.

Mlejnek zopakoval, že se v minulosti potkával s Redlem pracovně

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek dnes před poslanci z bezpečnostního výboru zopakoval, že s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražské kauze Dozimetr se scházel v minulosti pracovně. Bylo to v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti.

"Pan Redl na mě nikdy nepůsobil dojmem člověka, který je údajně zbaven svéprávnosti," poznamenal Mlejnek. Řekl, že nemůže přesně uvést, kolikrát se s Redlem setkal, nebylo to podle něho častěji než jednou nebo dvakrát ročně. Mlejnek také podotkl, že nedokáže říci, kdy se uskutečnilo poslední setkání.

"Jak jsem mohl vědět v roce 2012, v roce 2015 nebo v roce 2021, že pan Redl bude stíhán v kauze Dozimetr?" tázal se Mlejnek. Zdůraznil, že firma, v níž pracoval, neuzavřela ani jednu smlouvu s Dopravním podnikem hlavního města Prahy ani s pražským magistrátem. Mlejnek také popřel, že by Redlovi předával informace z bezpečnostního prostředí.

"Z obchodních vztahů roste vaše vydíratelnost," komentoval místopředseda výboru za opoziční hnutí ANO Jiří Mašek Mlejnkovo vyjádření, že má z doby působení ve firmě tisícovku kontaktů. Další člen výboru za ANO Petr Sadovský se zajímal o podnikatelské aktivity Mlejnkovy manželky a uvedl, že se nejedná o "jmenování prodavače", ale ředitele tajné služby. Mlejnek řekl, že jeho manželka se podílu ve firmě už dřív zbavila, obchodní rejstřík ale dosud změnu nezapsal. Poslanec ANO Milan Brázdil se tázal na to, jak může Mlejnek postupuvat při projednávání přísně tajných záležitostí.

Mlejnek v úvodním slově ve výboru přiblížil svou dřívější kariéru i bezpečnostní prověrky, které získal až na stupeň tajné. Spekulace kolem nich odmítl. "Nyní mám požádáno o prověrku na stupeň přísně tajné," zdůraznil.

Nový ředitel ÚZSI také uvedl, že v září vládě předloží nový návrh priorit činnosti civilní rozvědky. Připravuje rovněž novou strukturu úřadu s cílem zefektivnit její řízení. Nynější aféra podle Mlejnka neprospívá bezpečnostní komunitě a "nepřispívá klidu na práci".

Vláda minulý týden důvody k Mlejnkovu odvolání neshledala. Funkci by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přestal vykonávat, pokud by nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Opozice v souvislosti s aférou žádá Rakušanovo odvolání z pozice ministra vnitra, premiér Petr Fiala (ODS) se za něj postavil. Hnutí ANO proto zřejmě vyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu, poslanecký klub věc projedná dnes v podvečer.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Petr Mlejnek Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Počasí: Mrazivá má být i následující noc, avizují meteorologové

Zimní počasí je zpět i se svými nejvýraznějšími projevy, na horách má například napadnout až 30 centimetrů sněhu. Už v noci na čtvrtek počítali meteorologové s nočním mrazem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přitom avizuje, že následující noc nebude jiná. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy