Povšík je přesvědčen, že Kulhánek bude dobrým ministrem

Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík přivítal nominaci svého spolupracovníka Jakuba Kulhánka na ministra zahraničí. Podle něj Kulhánek prostředí Černínského paláce dobře zná a má pro funkci předpoklady. Povšík to dnes řekl ČTK.

Kulhánek je členem místní organizace Mladá Boleslav. Podle Povšíka je řadovým členem, ale patří stejně jako on do nejužšího týmu kolem šéfa ČSSD Jana Hamáčka. "Už několik let spolu velice intenzivně spolupracujeme," uvedl Povšík.

Kulhánek dříve zastával pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřad vedl nynější ministr kultury Lubomír Zaorálek. Studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.

"Jakub Kulhánek je člověk, který má v dané oblasti vzdělání, zahraniční politika ho dlouhodobě zajímá a myslím si, že na dobu do voleb bude velmi dobrým ministrem zahraničních věcí. Je člověkem, který se v té problematice orientuje, nebude tam pro něj nic nového. Pokud bude panem prezidentem jmenován, tak se nepotřebuje ani den rozhlížet po Černínském paláci, protože ví, co česká zahraniční politika potřebuje," uvedl Povšík.

Vicepremiér Hamáček původně nabídl funkci po odvolaném Tomáši Petříčkovi Zaorálkovi, který však dal najevo, že chce dál řídit resort kultury. Pokud by Zaorálek změnu přijal, nastoupil by na ministerstvo kultury poslanec ČSSD a náchodský starosta Jan Birke.

Povšík připustil, že vyměňovat ministra bez dojednané náhrady není šťastné. "Není to dobrý začátek nové éry, ale to se tak stává. Myslím si, že jsme to velice rychle vyřešili, a jsem přesvědčen, že i pan prezident (Miloš Zeman) tenhle návrh přijme," dodal.

Související

Jiří Štěpán

Odvolání ministra Petříčka má uvnitř ČSSD zastánce i kritiky

Někteří regionální politici ČSSD kritizují odvolání spolustraníka Tomáše Petříčka z funkce ministra zahraničí těsně po sjezdu strany. Míní, že jde o vyřizování účtů. Petříček na sněmu neuspěl jako kandidát na předsedu strany, šéfem zůstal Jan Hamáček. Podle nového místopředsedy strany Jiřího Běhounka a některých dalších krajských zástupců sociální demokracie měl Petříček odstoupit sám.
Ilustrační foto

Ve Škoda Auto skončilo kolektivní vyjednávání, zaměstnanci dostanou prémii

V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto skončilo kolektivní vyjednávání o roční pracovní době a sociálních nákladech pro rok 2021. Navýšily se některé benefity, zaměstnanci zároveň v listopadové mzdě obdrží nově vyjednanou jednorázovou prémii 4000 korun, informoval dnes ČTK vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera a týdeník Škodovácký odborář.

Více souvisejících

Robin Povšík ministerstvo zahraničí ČSSD

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy