Přes 10 tisíc nakažených v ČR? Prymula by v takovém případě navrhl zákaz vycházení

Zákaz vycházení kvůli šíření koronaviru není podle předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly zatím na místě, pokud budou lidé dodržovat již přijatá opatření. Vládě by takové nařízení navrhl v případě, že počet nakažených přesáhne hranici 10.000.

"Navrhnul bych ho (zákaz vycházení) vládě, pokud by bylo nakažených přes 10.000 lidí," uvedl Prymula v dnešním pořadu Partie televize Prima. Přísná karanténní opatření by se podle něj mohla začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, protože ekonomiku velmi dusí. Na hranicích budou opatření podle všeho trvat mnohem déle.

Kvůli nemoci je v České republice nouzový stav. Od pondělí platí v Česku zákaz volného pohybu lidí, který se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Vláda apeluje na lidi, že pokud budou tyto restrikce dodržovat, další zpřísnění nebude třeba a šíření epidemie se podaří zvládnout.

Podle ministra Vojtěcha Adama (ANO) se budou opatření rušit opačně, než byla zaváděna. Poslední zavedená budou rušena jako první. Jako jedno z posledních chce ministerstvo rušit uzavření škol. Podle ministra to bude zřejmě na přelomu května a června. Prymula uvedl, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky, v úvahu podle něj připadá také zkrácení dvouměsíčních letních prázdnin.

"Debatu o podobě přijímaček, maturit, popřípadě debatu o zkráceni prázdnin opravdu nemá řídit předseda Ústředního krizového štábu," reagoval na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Epidemiologická opatření respektuje, více o změnách ve školství oznámí na dříve ohlášené pondělní tiskové konferenci, dodal.

Roušky bude podle Prymuly potřeba nosit do doby, než budou přibývat jen desítky případů denně. Doporučuje ty látkové. Pokud by lidé používali jednorázové, bylo by jich potřeba 300 milionů měsíčně, což současné zásobování neumožňuje.

Související

Více souvisejících

Roman Prymula (epidemiolog) Adam Vojtěch (ANO) Zdravotnictví život Roušky a respirátory Robert Plaga Školství Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 22 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 52 minutami

před 52 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy