Prezident Zeman se spojil s českými vojáky na zahraničních misích

Prezident Miloš Zeman se dnes spojil s českými vojáky na zahraničních vojenských misích. Tradičního hovoru s veliteli českých jednotek se zúčastnila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Na webu Pražského hradu to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident českým vojákům na mise volá před Vánoci každoročně.

Zeman hovořil prostřednictvím videospojení s veliteli jednotek v Mali, na Sinaji, Golanských výšinách a v Litvě. "Prezident republiky se zajímal o aktuální průběh zahraničních misí Armády České republiky. Vojákům popřál krásné Vánoce a vše nejlepší do nového roku 2022," uvedl Ovčáček.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška Vánoce na zahraničních misích stráví téměř čtyři stovky českých vojáků. Nejvíce jich působí v Mali a v Pobaltí, nasazeni jsou ale i na Sinaji, na Balkáně nebo v Iráku.

V Mali jsou čeští vojáci zapojeni hned do tří misí. Nejvíce jich je, přes osm desítek, ve výcvikové misi Evropské unie EUTM, kde mají na starosti ochranu velitelství mise a výcvikové základny v Koulikoro, zabezpečují také třeba tým rychlé reakce nebo doprovod velitele mise. Příští rok by opět česká armáda měla převzít velení této mise. Své zastoupení má česká armáda v Mali i v misi OSN MINUSMA a několik desítek příslušníků speciálních sil se účastní operace Takuba, která se zaměřuje na boj s islámskými radikály.

V Pobaltí česká armáda působí v rámci takzvané předsunuté přítomnosti NATO v Litvě a Lotyšsku. V Litvě je nasazena od července jednotka protivzdušné obrany, do Lotyšska armáda vyslala zesílenou pontonovou četu.

Další menší jednotky jsou nasazeny v Kosovu, kde působí na mezinárodním štábu mise KFOR, v Bosně a Hercegovině, v Iráku nebo v misi UNDOF na Golanských výšinách. Na Sinaji má česká armáda letecký kontingent s letounem CASA, který pomáhá v misi MFO. Čeští vojáci jsou zapojeni i do středomořské operace IRINI a devět jich působí jako vojenští pozorovatelé v Kongu.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy