Prezidentská kancelář odpoledne uspořádá tiskovou konferenci

Kancelář prezidenta republiky (KPR) dnes odpoledne na Pražském hradě uspořádá tiskovou konferenci, oznámil bez bližších podrobností mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Dá se očekávat, že se bude týkat situace spojené s hospitalizací prezidenta Miloše Zemana.

Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) od 10. října, podrobnosti o jeho zdravotním stavu Pražský hrad ani nemocnice nezveřejnily. Tiskový briefing od té doby na Hradě uspořádala manželka hlavy státu Ivana Zemanová i kancléř Vratislav Mynář, konkrétní informace o důvodech hospitalizace nesdělili. Podle Zemanové prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Mynář v pondělí kritizoval kroky předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který si vyžádal z ÚVN predikci vývoje prezidentova zdraví.

Zástupci nemocnice Senátu v pondělí sdělili, že prezident v současné době nemůže vykonávat žádné pracovní povinnosti, dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je "hodnocena jako krajně nejistá". Politici proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy.

Kvůli zdravotnímu stavu prezidenta je nejasný osud například slavnostního předávání státních vyznamenání 28. října. Pokud se prezident nebude moci ceremoniálu zúčastnit, může ho odložit nebo může pověřit někoho jiného, aby udělená vyznamenání předal za něj. Prezidenta také čekají nezbytné ústavní kroky spojené se jmenováním nové vlády.

Zástupci hradní kanceláře jsou za informování o stavu prezidenta kritizováni, Mynář čelí kritice i kvůli tomu, že k Zemanovi přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Stalo se tak již v době, kdy měl informace o pracovní neschopnosti prezidenta. Záležitostí se již zabývá policie. Politici kancléře vyzvali k odstoupení, ten tak učinit odmítl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Ovčáček Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy