Průzkum: ANO by vyhrálo volby, Piráti si polepšili, čtyři strany jsou na hraně

Volby do Poslanecké sněmovny by v září s velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO, které by podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) získalo 31,5 procenta hlasů. Předchozí průzkumy z června i července předpovídaly, že ANO bude volit 29 procent lidí.

Druhým Pirátům by nyní dalo hlas 16 procent občanů a třetí ODS by volilo 12,5 procenta lidí. Sociální demokracii přisoudil model 10,5 procenta hlasů a komunistům o procento méně.

Volební model v září 2020.Více v TZ: https://t.co/MzHkod9aDJ pic.twitter.com/GNiqnNSLal

— CVVM (@CVVMcz) September 25, 2020

Zda by se dalším čtyřem sněmovním stranám podařilo překročit pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny, je podle analytiků CVVM nejisté. "U uskupení SPD, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL není možné vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů mezi více stranami říci, zda by se do Poslanecké sněmovny dostaly, či nedostaly," uvedlo CVVM. Trikolóru by v září podpořila dvě procenta voličů, Zelené jedno procento.

U hnutí ANO oproti červenci nenastal podle autorů průzkumu významný posun. "Mírný pokles podpory bylo možné pozorovat mezi březnem a červnem 2020. Momentálně je podpora hnutí ANO nižší, než byla před koronavirovou krizí, konkrétně mezi lednem a březnem 2020," uvedli analytici CVVM. Od letošního března podle jejich zjištění setrvale posilují Piráti.

Jasné vítězství ANO v případných sněmovních volbách předvídají i další agentury pro výzkum veřejného mínění. Podle nedávného volebního průzkumu společnosti STEM si ANO v září sice pohoršilo z květnových 33,7 procenta hlasů na 28,4 procenta, znovu by ale hlasování vyhrálo s velkým náskokem před druhými Piráty a třetí ODS.

CVVM provedlo průzkum od 5. do 20. září a na podporu stran se dotazovalo přes 900 lidí starších 18 let. K volbám by dorazilo 60 procent dotázaných s volebním právem. Účast by tak byla víceméně stejná jako při sněmovních volbách v říjnu 2017. Třetina lidí uvedla, že k volbám nepřijde.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana ODS KDU - ČSL ČSSD KSČM top 09 Svoboda a přímá demokracie (SPD) Starostové a nezávislí (STAN) Trikolóra hnutí občanů Volby průzkumy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 33 minutami

před 33 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy