Richterová nebude obhajovat funkci první místopředsedkyně Pirátů

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová nebude obhajovat funkci první místopředsedkyně Pirátů. Sdělila to dnes ČTK. Celostátní fórum strany bude nové nejužší vedení vybírat na on-line sjezdu 8. ledna. Úmysl nekandidovat do nového předsednictva oznámili už dříve další jeho nynější členové Vojtěch Pikal a Radek Holomčík. Poslední místopředseda Martin Kučera na post koncem listopadu rezignoval.

Richterovou někteří členové strany do vedení nominovali, možnost ale nevyužije. "Kandidaturu v tomto období nezvažuji. Velmi si ale vážím toho, že jsem byla do volby našeho předsednictva navržena a řada lidí mi vyjádřila podporu," sdělila dnes ČTK. Mezi členy strany je podle ní mnoho pracovitých a talentovaných lidí. "Nemám tak pochyby o tom, že nové složení vedení bude kvalitní a zajistí další rozvoj naší liberální, středové strany," uvedla.

Po sněmovních volbách je Richterová jedním ze čtveřice pirátských poslanců, v rámci jednání o sestavení nové vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN získala post místopředsedkyně Sněmovny. "Mám samozřejmě v úmyslu se i nadále angažovat a pomáhat tam, kde bude třeba," doplnila Richterová.

Vedení Pirátů se po lednovém celostátním fóru výrazně obmění. Členové strany by kromě jeho obsazení mohli v lednu rozhodovat i o navýšení počtu místopředsedů strany ze čtyř na šest. Nynější pětičlenné předsednictvo vede předseda strany Ivan Bartoš, který si ohledně další kandidatury do vedení vzal na stranickém fóru čas na rozmyšlenou. "Dejte mi prosím, i vzhledem k situaci v celostátní politice, drobet času na vyjádření," uvedl. O funkci předsedy se chce ucházet senátor Lukáš Wagenknecht.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Olga Richterová (Piráti)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 49 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy