Rozkrádání u krajských silničářů? Jermanová se proti podezření ohradila

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nevěří informacím o rozkrádání v krajské správě a údržbě silnic. Tato příspěvková organizace podle ní čelí častým kontrolám a zveřejňuje všechny zakázky nad 100.000 korun. Hejtmanka přesto přivítala, že se hospodařením silničářů zabývají policisté. Podle ní se aspoň vyvrátí veškeré spekulace. Pokorná Jermanová to dnes řekla novinářům.

Poukázala na to, že hospodaření cestářů v minulosti prověřoval podrobný audit, který žádná závažná pochybení neprokázal. Organizace má navíc svůj interní audit, pětkrát do roka ji kontroluje auditní oddělení krajského úřadu a dohlíží na ni i Státní fond dopravní infrastruktury či antimonopolní úřad. "Podle všech kontrol nenasvědčuje nic tomu, že by došlo k rozkrádání v krajské správě a údržbě silnic," uvedla hejtmanka.

Krajští silničáři se dostali do centra pozornosti předminulý týden kvůli zásahu protikorupční centrály v jejich kancelářích v Praze a Říčanech. Policie zajistila některé dokumenty důležité pro trestní řízení. Jakých zakázek se vyšetřování týká, není známo. Hejtmanka dnes uvedla, že k vyšetřování nemůže říct více, protože jde o aktivní kauzu a je vázána mlčenlivostí.

Na možné nehospodárné chování silničářů dlouhodobě upozorňuje zastupitel za ODS Michael Pánek, který v minulosti kvůli podezřením podal trestní oznámení. Radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) i Pokorná Jermanová jeho obvinění opakovaně odmítají. Vedení kraje naopak v minulosti podalo trestní oznámení na Pánka.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže také nedávno potrestal krajské silničáře pokutou 300.000 korun kvůli rozdělení veřejné zakázky na obnovu vodorovného dopravního značení. Správa a údržba silnic s verdiktem nesouhlasí a chce se správní žalobou domáhat zrušení tohoto rozhodnutí.

Související

K volbám zamířila i Jaroslava Pokorná Jermanová

Vedoucí kanceláře Jermanové čelí obvinění v kauze smluv

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Více souvisejících

Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) Středočeský kraj Silničáři

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy