Schillerová je pro koupi celého podílu ve Smartwings, jiná varianta prý nedává smysl

Ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) nedává smysl nic jiného, než aby stát koupil v letecké společnosti Smartwings stoprocentní podíl. Kapitálový vstup státu je podle ní logickou možností. Nic ale není na stole a jednání se nevedou, je nutné provést ekonomickou analýzu, řekla Schillerová novinářům po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Hlava státu se podle ní dnes o toto téma nezajímala.

O tom, že by stát mohl koupit dominantní, až stoprocentní podíl ve Smartwings, dnes v České televizi hovořil ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Rozhodnout se podle něj musí do konce června, projedná to vláda. Individuální bankovní záruku dnes Havlíček také nevyloučil. Vstup do společnosti na úrovni stoprocentního podílu by musel být za částku blížící se nule, záchrana společnosti by nicméně stát vyšla na nízké miliardy korun, upřesnil pro ČTK ministr.

Schillerová sama navrhovala koupit podíl a vstoupit do společnosti. "První otázka je ale znát čísla, jak to tam vlastně vypadá s pohledávkami, a vědět, co by se stalo s čínským partnerem, jak ten by se k tomu postavil. Protože tam je partner a to by mohl být pro další vývoj problém," řekla. Smartwings Group patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe.

"Buď ta společnost půjde do insolvence, což si myslím, že pokud to tak necháme, tak to tak dopadne, anebo do toho vstoupíme. Ale mně nic jiného než stoprocentní podíl nedává smysl," doplnila Schillerová. "My si musíme říct na půdě vlády, jestli tohle je ta společnost, které chceme pomoct. Ale ne tím, že tam budeme lít peníze. To by se mi právě nelíbilo, protože pokud společnost měla ekonomické problémy už před krizí, tak ty peníze byste tam dávali a návratnost by byla velmi sporná," uvedla ministryně. Stát se podle Schillerové musí rozhodnout rychle, do několika týdnů.

Do skupiny patří dopravci Smartwings a České aerolinie (ČSA). Loni na svých linkách přepravila 8,2 milionu cestujících. Letecké společnosti po celém světě odstavily nyní z provozu většinu letadel, aby jim rychle neubývala hotovost. Řada zemí totiž rozšířila omezení v letecké dopravě, aby zpomalila šíření epidemie onemocnění způsobeného koronavirem.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Andrej Babiš

Tandem Babiš a Havlíček pokračuje v čele ANO. Expremiér přes 20 minut spílal vládě

Expremiér Andrej Babiš bude nadále předsedou nejsilnějšího opozičního hnutí ANO, záda mu bude jako první místopředseda krýt Karel Havlíček. Babiš ve více než 20 minut trvající kandidátské řečí kritizoval Fialovu vládu, kterou označil za nejamatérštější a nejneschopnější kabinet v historii země. Pro hnutí vytyčil jako cíl návrat do Strakovy akademie. 

Více souvisejících

Alena Schillerová Smartwings Miloš Zeman ČSA

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy