Schillerová už nechce přispívat na mzdy, nabízí jiné řešení

Prominutí sociálních odvodů místo nynějšího proplácení náhrady mezd z kurzarbeitového programu Antivirus by upřednostnila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní by změna program zjednodušila. Řekla to dnes v České televizi. Zástupci vlády jednají o podobě podpory firem s Národní ekonomickou radou vlády (NERV). Opatření by měla za deset dní projednávat i tripartita.

Zaměstnavatelé, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru, mohou z programu Antivirus získat dva druhy příspěvků na náhrady mezd. Peníze a odvody musí nejdřív vyplatit a úřadům práce poslat vyúčtování, poté jim stát stanovený podíl vyplatí. Podpora se poskytuje zatím za období od 12. března do konce května. Zástupci zaměstnavatelů požadují, aby prodloužila do konce prázdnin. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) to podporuje.

"Možná by stálo za to zachovat princip, ale místo refundací a komplikovaných dokládání prostě na nějakou dobu prominout sociální pojištění. Podle mě by to bylo nejjednodušší... Klonila bych se k tomu, že pokud bychom úplně opustili systém kompenzací (proplácení příspěvků na mzdy), tak odpusťme v celé výši 24,8 procenta (celé sociální odvody firem)," uvedla Schillerová.

Zaměstnavatelé mohou nyní získat z programu Antivirus 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě či výdělku pracovníků uzavřených provozů, a to do 39.000 korun superhrubé mzdy. Při výpadku pracovníků a surovin či snížení poptávky stát dorovná 60 procent vyplacených výdělků. "Pokud pokračovat v tomto typu podpory, tak vyměnit tuto kompenzaci za odpuštění (odvodů)," uvedla Schillerová.

Vláda v pondělí projednávala návrh zákona se snížením odvodů firmám, kterým poklesly tržby. Opatření nepodpořila a z normy ho vyškrtla. Do Sněmovny poslala úpravu odkladu sociálního pojištění. Podle Schillerové je to "velký zásah do rozpočtu" a je potřeba ještě debata. Maláčová před středečním jednáním Sněmovny řekla, že by výsledek mohl být znám příští týden a snížení odvodů firmám by bylo další podporou z programu Antivirus.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Ministerstvo financí mzdy / platy kurzarbeit sociální a zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy