Sněmovna jedná o prodloužení nouzového stavu. Návrat k normálu není možný, řekl Babiš

Vláda žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, aby mohla dosáhnout rozhodujícího obratu v boji s novým koronavirem, řekl dnes poslancům premiér Andrej Babiš (ANO). Menšinový kabinet chce, aby dolní komora souhlasila s nouzovým stavem do 20. prosince.

Premiér uvedl, že poslední údaje o tempu růstu nových případů svědčí o zlepšení situace. "Je to výsledek opatření, které vláda přijala," řekl. Kabinet omezil mimo jiné volný pohyb a obchody a služby a zavedl dálkovou výuku ve školách.

Babiš také připomněl, že kabinet schválil plán zmírňování restrikcí v podobě protiepidemického systému. Nelze ale podle něho podléhat představě, že epidemie skončila. "Chápu, že omezení nejsou nikomu příjemná," podotkl premiér. Návrat k normálu ale podle něho zatím není možný.

Znovu může nastat rozvoj nákazy, který může zatížit zdravotnický systém, varoval Babiš. Apeloval na občanskou odpovědnost a solidaritu a doufá v to, že se nebudou pořádat předvánoční večírky.

V úvodu schůze k žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů poslanci uctili minutou ticha z podnětu předsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové oběti nového koronaviru. V Česku zemřelo s covidem dosud 6740 lidí.

Nyní končí nouzový stav s pátkem. Sněmovna schvalovala jeho prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů, poslanci souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny.

Předseda KSČM Vojtěch Filip bude prosazovat, aby komunističtí poslanci hlasovali pro prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, jak chce vláda, nebo aby byla požadovaná doba zkrácena co nejméně. Řekl to dnes ve Sněmovně při projednávání žádosti menšinového kabinetu ANO a ČSSD, kterou komunisté v dolní komoře tolerují. Podobně jako Filip se vyjádřil místopředseda komunistické strany Stanislav Grospič.

Komunisté už dříve ohlásili, že se pro podporu některého z termínů prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii rozhodnou až po sněmovní debatě. Vláda navrhuje, aby trval do 20. prosince. "Není žádné tajemství, že velká část z nás by ráda podpořila a vyšla vládě vstříc," řekl Grospič.

Filip uvedl, že při jarní vlně usiloval o to, aby nouzový stav trval co nejkratší dobu. Ložisko nákazy ale nevyhaslo. "Je velmi důležité, abychom se s problémem vypořádali jiným způsobem než v první vlně," řekl. Filip se obává předčasného kroku. Při rychlejším uvolňování restrikcí k omezení šíření koronaviru by podle něho mohl hrozit další nárůst případů o Vánocích.

"Opakovat stejné chyby by nebylo šťastné," poznamenal k jarní vlně Grospič. Opatření k omezení šíření nákazy byla podle něho rušena i kvůli tlaku pravicové opozice. "Ukázalo se, že to nebylo úplně správné řešení," dodal.

Předseda KSČM uvedl, že je přesvědčen o tom, že Sněmovna může využít čas efektivněji, než případnou debatou nad další budoucí žádostí vlády o prodloužení stavu nouze. Grospič nastínil, že Sněmovna by mohla pravidelně požadovat po kabinetu informaci o vývoji epidemie a nouzový stav případně ukončit.

Nyní končí nouzový stav s pátkem. Sněmovna schvalovala jeho prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako nyní o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny.

Z dosavadních vyjádření představitelů sněmovních stran vyplývá, že dolní komora by mohla podobně jako minule kývnout na kratší dobu. Kabinet naposledy žádal o 30 dnů, poslanci souhlasili se 17 dny do 20. listopadu. "Opozice asi nechce rovnou 30 dnů, protože si nechce nechat ujít ještě jednu debatu (ve Sněmovně) za 14 dnů. Ale z mého pohledu by bylo jednodušší a předvídatelnější ten návrh vlády odsouhlasit," uvedl Hamáček.

Okamura řekl, že SPD nepodpoří 30 dnů, ale ani kratší variantu. "ČR nemůže být v opakovaně prodlužovaném nouzovém stavu. Již v počátku epidemie jsme navrhovali novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví, aby mohli rozhodovat hygienici a epidemiologové bez vyhlášení nouzového stavu," uvedl. Novela zákona se dá schválit ve Sněmovně velice rychle, podotkl.

Piráti prodloužení stavu nouze o 30 dní nepodpoří

Piráti jsou ochotni jednat o prodloužení stavu nouze maximálně o 14 dní, pokud budou splněny jejich podmínky. Mezi ně řadí aktualizaci pandemického plánu, debatu o podle opoziční strany sporném nařízení o zákazu vycházení po 21:00 nebo vyřešení centrálního řízení krajských hygienických stanic. Vládou navrhované prodloužení nouzového stavu o 30 dní Piráti za "současných vágních prohlášení" kabinetu nepodpoří, řekla na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně první místopředsedkyně strany Olga Richterová.

Richterová ocenila, že existuje přehledný protiepidemický systém PES, který popisuje, za jakých podmínek budou měněna protikoronavirová opatření. Přesto Pirátům chybí strategické shrnutí, které by vyhodnotilo dosavadní opatření a zhruba popsalo další postup a konkrétní kroky vlády. Místopředseda sněmovního školského výboru Lukáš Bartoň by chtěl do systému doplnit pravomoci ředitelů škol, aby mohli na základě dohody s rodinou uvolnit žáka z povinné školní docházky nebo si lépe mohli zorganizovat výuku.

Poslanec Mikuláš Ferjenčík upozornil, že malé obchody jsou stále zavřené a ty větší prodávají přidružený sortiment. Piráti podle něj očekávali, že když vláda zavede omezení počtu lidí (platí limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních), bude to platit pro všechny a otevře se zbytek obchodů. Vláda by podle Ferjenčíka buď měla zavřeným obchodům udělit kompenzaci, nebo prodej umožnit, pokud to epidemická situace dovoluje. "Bez toho prodloužení nouzového stavu nepodpoříme, maximálně na jednotky dnů, abychom mohli s vládou vyjednat řešení v této otázce i otázkách dalších," dodal.

Richterová kritizovala, že nebyl aktualizován pandemický plán. "Další věc je řízení krajských hygienických stanic, kde je argumentace potřebou nouzového stavu, protože jinak není možné centrální řízení. Přitom to je druh věci, kde vláda může předložit návrh zákona v legislativní nouzi, Sněmovna se operativně sejde a schválí to," poznamenala.

Piráti také chtějí znát jasný plán dobrovolné, ale promyšlené vakcinace proti covidu-19. Zároveň chtějí vidět plán pro Vánoce, zajišťující jak bezpečí, tak svobodu, řekla Richterová.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Poslanecká sněmovna KSČM ODS nouzový stav ČSSD Svoboda a přímá demokracie (SPD) Česká pirátská strana Olga Richterová (Piráti) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy