Úplný nesmysl, odsoudil Benda návrh Maláčové o platech. Proti jsou i soudci

Ministerstvo práce a sociálních věcí znovu zamýšlí snížení nebo zmražení platů ústavních činitelů, soudců a prokurátorů, a to buď o třetinu nebo pětinu. Proti se staví například poslanec Marek Benda (ODS), Jan Volný (ANO) a prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

"Zoufalí lidé dělají zoufalé věci,“ vyjádřil se k tomu předseda sněmovního ústavněprávního výboru a poslanec ODS v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

"ČSSD stále propadá, za měsíc máme volby a červený svetr nefunguje, tak ministryně Maláčová přichází s úplnými nesmysly. Přece nejde říct, že snížím platy státním zástupcům a soudcům o třetinu. To přece nemůže nikdo myslet vážně,“ nechal se slyšet s poukazem na blížící se říjnové volby do krajských zastupitelstev a Senátu.

"Je to horší revoluce, než v soudnictví předvedli v Polsku nebo Maďarsku. Vyvolá to strašidelnou kritiku Česka ze všech mezinárodních organizací," říká Benda.

Ministryně práce počítá se dvěma alternativami, a to buď se zachováním statutu quo, tedy setrvání na letošních částkách i v následujících dvou letech, tedy zmrazení platů, anebo přechodu k novému algoritmu výpočtu se základem 68 400 korun. Dřívější návrh na snížení platů soudců přitom už zrušil Ústavní soud.

V případě politiků činí platová základna 2,5 násobek průměrného platu státních zaměstnanců z předloňského roku, u soudců jde o trojnásobek.

Stejného názoru, byť mírnějšího, je i místopředseda poslaneckého klubu vládního ANO a zároveň i sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný. "Nemyslím si, že poslanci nebo soudci mají zásadně vyšší platy, než jsou v republice. Klíč, který jsme před čtyřmi lety dávali složitě dohromady, vychází z průměrného platu občanů, což je nejserióznější a nejčistší,“ vysvětlil.

Je-li ekonomika v expanzi, pak stoupají i platy, včetně těch pro politiky a soudce. V době recese je tomu zase opačně. 

"Kdyby ale někdo opravdu myslel vážně pomoc lidem zasažených koronavirem, tak ať se nás 200 poslanců domluví a každý pošle na nějaký účet 80 tisíc korun, což asi odpovídá tomu ročnímu zmrazení. Uvidíme na něj my i média a ať se z něj zaplatí lidem, kteří měli ztrátu. Nebo pozůstalým po zemřelých na covid-19,“ navrhl poslanec ANO. 

Dále pokračoval s tím, že by se k výzvě mohli připojit i senátoři, komunální politici a jiní "bohatí" lidé. Poslanec Benda je toho názoru, že je současný model, od něhož se odvíjí platy politiků a soudců, dobrý.

"Jediné, co poslanci v debatách vznášeli, je, jestli je správné, aby se se to odvíjelo od průměrných platů ve veřejném sektoru, nebo od celého hospodářství včetně soukromého sektoru,“ konstatoval s tím, že návaznost na veřejnou sféru má za následek, že platy rostou politikům pomaleji než kdyby vzorec vycházel ze soukromého sektoru. 

Proti se staví i soudci

Návrh Maláčové se nelíbí například prezidentce Soudcovské unie ČR a soudkyni Městského soudu v Praze Daniele Zemanové.

"Máme tady nějakou právní úpravu, která opakovaně prošla testem u Ústavního soudu. Ale v případě tohoto návrhu není dodržena žádná z těchto podmínek. Takže to není seriózní návrh a těžce se o něm proto dá diskutovat," nechala se slyšet.

"Budeme dělat vše proto, abychom stabilitu soudů nemuseli vymáhat soudně," odpověděla prezidentka na otázku, zda by se Soudcovská unie neváhala soudit v případě přijetí návrhu. 

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politici Jana Maláčová (ČSSD) Soudcovská unie ČR soudy Poslanecká sněmovna Senát ČR Marek Benda Jan Volný

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy