Skončí socha Koněva v Moskvě? Pokud nejde o fake news, lze jednat, říká Kolář

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) považuje rozhodnutí dcery sovětského maršála Ivana Koněva nechat přemístit sochu jejího otce z pražské Bubenče do Moskvy za vstřícný a moudrý krok, který by dění kolem pomníku uklidnil. Lituje, že to ruská strana neudělala už dříve, kdy jí městská část sochu nabízela. O návrhu Koněvové, pokud je pravdivý, bude zastupitelstvo městské části podle Koláře jednat.

Kolem Koněvova památníku v Praze 6 panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, pokusy ji ohradit a demonstrace. Starosta chce proto sochu přestěhovat, městská část o tom má jednat 12. září. Kvůli záměru odstranit památník v pátek ale kritizoval vedení Prahy 6 ruský ministr kultury Vladimir Medinskij a jejího starostu přirovnal k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP.

Koněvova dcera v ruských médiích v této souvislosti oznámila, že se pokusí převézt památník otce z Prahy, a na rozhodnutí pražských úřadů o osudu sochy nechce čekat. Pomník by prý mohl stát v moskevské ulici Maršála Koněva.

"Pokud je to pravda a nejedná se o další várku fake news, jakými jsme ze strany Kremlu a Hradu byli v posledních dnech s železnou pravidelností zásobováni, pak budeme i o této možnosti na zasedání zastupitelstva jednat. Ze strany paní Koněvové se jedná o vstřícný a moudrý krok, který by situaci jistě zklidnil," uvedl Kolář.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček po pátečním výroku Medinského vyzval všechny strany sporu k věcnému dialogu, Medinského vyjádření ale nepovažuje za vhodné a vyzval ho k omluvě. Po omluvě volají i další politici, například předseda ODS Petra Fiala.

Medinského k omluvě v otevřeném dopisu vyzvala i čtveřice bezpečnostních expertů: bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, někdejší poslanec Ivan Gabal, bývalý náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Daniel Koštoval a někdejší velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář. Výrok Medinského se nelíbil ani vicepremiérovi a předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, byl podle něj zbytečný a urážlivý. Hamáček s Fialou se shodli, že o budoucnosti sochy mají rozhodnout lidé žijící v Praze 6, například v referendu.

Související

V Praze byla odhalena socha skřeta s obličejem Putina. (5.12.2022)

V Praze sedí socha "skřeta" Putina u plynovodu. Nahradil maršála Koněva

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 ode dneška dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Více souvisejících

maršál Koněv Osvobození Ondřej Kolář (TOP 09) Praha Moskva

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy