SPD navrhuje, aby Sněmovna vyzvala Rakušana k vystoupení z vlády

Sněmovna by podle předsedy SPD Tomia Okamury měla vyzvat premiéra Petra Fialu (ODS), aby navrhl odvolání předsedy STAN Víta Rakušana z funkce ministra vnitra kvůli financování Starostů, pokud Rakušan neodstoupí sám.

Okamura to dnes uvedl v úvodu mimořádné schůze dolní komory. Vyvolali ji poslanci opozičních SPD a ANO kvůli sporům o původ peněžitých darů pro STAN, které údajně pocházejí ze zahraničí. Vládní hnutí opakovaně uvedlo, že žádné peníze z ciziny nepřijalo a že dary jsou pouze od společností se sídlem v Česku nebo od českých občanů.

Sněmovna by podle Okamury měla rozhodnout také o vytvoření vyšetřovací komise, která by měla prověřit financování hnutí STAN. Pokud o tom dolní komora dnes nerozhodne, SPD a ANO sesbírají 40 poslaneckých podpisů, aby Sněmovna musela vznik komise projednat, řekl.

Okamura označil za nepřijatelné, aby byl ministrem vnitra předseda hnutí, jehož financování není transparentní. "Je to tak gigantický a absurdní střet zájmů, že to snad pochopí každý z vás," uvedl šéf SPD. Spory o financování STAN dal do souvislosti i s Rakušanovou loňskou schůzkou s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který následně oznámil svou rezignaci. Rakušan podle Okamury policejního prezidenta "vyštval".

Mimořádná schůze Sněmovny se v plném rozsahu pravděpodobně neuskuteční. Sněmovní většina vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů už oznámila, že nepodpoří schválení návrhu programu jednání. Prostor pro debatu tak bude omezen jen na řečníky s přednostním právem.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy