Stát možná uleví hendikepovaným. Chce zjednodušit výměnu průkazů

Postup pravidelné výměny průkazu osoby se zdravotním postižením by se mohl v některých případech zjednodušit. U lidí, kteří jej mají přiznaný trvale, by se neposuzoval jejich zdravotní stav.

V novele o poskytování dávek to navrhla skupina zejména lidoveckých poslanců. Změna by podle autorů ulevila i lékařské posudkové službě.

Lidem do 18 let věku průkazy vydává úřad práce nejvýše s pětiletou platností a dospělým s desetiletou platností. Podle předkladatelů je běžnou praxí, že nárok na nový průkaz posuzuje posudkový lékař správy sociálního zabezpečení i případech, kdy je zřejmé, že se zdravotní stav postiženého člověka nezměnit. "Tímto zbytečným postupem dochází k velkému zatížení celého systému a současně i jeho zcela zbytečnému zdražení," napsali autoři v důvodové zprávě.

Novela stanoví, že úřad práce by postiženého člověka s trvalým nárokem na průkaz vyzval dva měsíce před skončením jeho platnosti, aby mu dodal aktuální fotografii. Ke dni skončení platnosti dosavadního průkazu by úřad vydal průkaz nový.

Změna by podle předkladatelů zamezila případům, kdy jsou postižení lidé kvůli dlouhému posuzování žádosti o výměnu průkazu bez tohoto dokladu. Dočasně tak ztrácejí nárok například na parkovací průkaz, na bezplatnou dopravu v městské hromadné dopravě a na slevu ve vnitrostátní vlakové a autobusové dopravě.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Předkladatelé chtějí, aby Sněmovna novelu schválila zrychleně už v prvním čtení. Není ale jisté, zda ji stihne projednat do konce volebního období.

Související

CZK

NRZP vadí nevyplácení příspěvku na péči ze Slovenska

Češi a Slováci žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod a neobejdou se kvůli svému stavu bez pomoci, nedostávají příspěvky na péči. Slovensko jim svou dávku neposílá, české úřady jim podporu nepřiznávají. Řada lidí má tak problém si potřebné opatrování zajistit. Na tiskové konferenci na to dnes upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Navrhuje, aby příspěvek začala poskytovat ČR. Problém se podle odhadů rady týká 400 až 500 osob ve vážném stavu. Vyjádření ministerstva práce ČTK zjišťuje.
Zdravotně postižení, ilustrační fotografie.

Příspěvek pro postižené na mobilitu by mohl vzrůst z 550 na 900 korun

Měsíční příspěvek na mobilitu zdravotně postižených s průkazem ZTP či ZTP/P navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšit z nynějších 550 korun na 900 korun od listopadu. Vyplývá to z návrhu, který úřad poslal do připomínkového řízení. Vyšší by měl být i příspěvek na svislé zdvihací nebo šikmé zvedací plošiny, a to o 100.000 korun. Maximálně by mohl nově činit půl milionu korun.

Více souvisejících

zdravotně postižení

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vražda v Klatovech. Policie už v neděli dopadla podezřelé

Policie od nedělního večera vyšetřuje násilný trestný čin, který se stal v Klatovech v Plzeňském kraji. Případem se zabývají kriminalisté, zadrženy byly dvě podezřelé osoby. Obětí je podle dostupných informací senior. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy