Stát uleví vlastníkům bytů? Přednostní právo možná z části padne

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně vládní novela, podle níž by se na parkovacích stáních v bytových domech prodávaných společně s bytem nevztahovalo předkupní právo vlastníků dalších bytů. Poslanci navrhli v dnešním druhém čtení další dílčí úpravy předlohy. Dolní komora by o ní mohla hlasovat v únoru.

Ústavní-právní výbor navrhl již dříve jinou úpravu předkupního práva, prakticky jeho opětovné zrušení. Chce, aby vrátil stav, který platil od roku 2015 do znovuzavedení předkupního práva. Od roku 2015 bylo zákonné předkupní právo spoluvlastníků k převáděným spoluvlastnickým podílům až na některé výjimky zrušeno. Omezilo se na případy, kdy spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit.

Výbor také mimo jiné chce, aby byl vlastník bytu povinen předem oznámit správci domu takové podnikání nebo činnosti v bytě, která by mohla dlouhodoběji vést k narušení obvyklého klidu a pořádku v domě. V novele dále navrhl rozšířit části, které se týkají družstev.

Poslanec Milan Pour (ANO) prosazuje sjednocení formy pro přijetí změn stanov společenství vlastníků jednotek. Nemusely by se uskutečňovat notářským zápisem, jak je tomu v některých případech nyní.

Vládní norma má například také jednoznačně stanovit, že při prodeji bytu přecházejí na nabyvatele případné dluhy původního vlastníka bytu, které souvisejí se správou domu nebo užíváním bytu. Upravuje nucený prodej bytu a umožní uložení smluvní pokuty nájemci bytu, který by si neplnil své povinnosti, nebo vznik společenství vlastníků jednotek s jediným vlastníkem všech jednotek.

Vlastník bytové jednotky by byl podle novely nově povinen oznámit všechny zamýšlené stavební úpravy uvnitř bytu. Povinnost by se vztahovala i na úpravy, u kterých stavební zákon nevyžaduje ani ohlášení.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Byty

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 3 minutami

před 5 minutami

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy