Jak budou vypadat očkovací centra? Hejtman Kuba představil návrh

Systém evidence zájemců o očkování proti koronaviru musí řadit uchazeče podle kritérií jako věk nebo zdravotní stav a jejich diagnóza. Jde o podobný model, jaký funguje v Izraeli. Novinářům to dnes řekl jihočeský hejtman a předseda asociace krajů Martin Kuba (ODS), když představoval krajskou strategii pro očkování proti covidu-19. Za její nezbytnou součást považuje vakcinační centra. V Jihočeském kraji by podle něj měla vzniknout v každém okresním městě.

Kuba za zásadní považuje očkování lidí nad 60 let. V jižních Čechách jich podle hejtmana žije přibližně 174.000. V součtu s další skupinou obyvatel s rizikovými faktory jde zhruba o 200.000 lidí, kteří by měli podstoupit očkování v období do června.

Tady náš návrh očkovacího centra z dnešní TK. Vyrostou ve všech okresech našeho kraje a nabídneme tenhle koncept státu i ostatním krajům. Je to jediná racionální cesta, jak v krátkém čase proočkovat nejzranitejnější generaci spoluobčanů a začít zase svobodně žít. pic.twitter.com/yU7Yj5c5iF

— Martin Kuba (@Kuba_Martin) January 4, 2021

"Protože každý musí být očkovaný dvakrát, potřebujeme mít 400.000 vakcín. V době od března do června má Česká republika obdržet 5,6 milionu vakcín, z nichž by měl Jihočeský kraj získat 350.000 až 400.000 vakcín," řekl Kuba. Kraj podle něj očekává v lednu 11.700 vakcín a v únoru dalších 19.500. Očkovací strategie by podle něj měla snížit úmrtnost na koronavirus, zabránit přetížení zdravotního systému a postupně vytvořit kolektivní imunitu. Jihočeský kraj má přibližně 660.000 obyvatel.

Kuba dodal, že není možné, aby systém evidence uchazečů o vakcinaci byl totožný se systémem na testování na koronavirus. V pořadí na očkování by podle něj měla vzniknout čekací listina. Správně nastavený systém považuje za zásadní pro co nejrychlejší snížení šíření koronaviru.

"Chceme-li naočkovat co nejvyšší počet lidí v co nejkratším čase, tak samotné píchnutí jehly je to nejsnadnější. Mnohem důležitější budou věci jako logistika nebo komunikace. A bez vysokoprůtokových vakcinačních center to nepůjde," řekl hejtman. Dodal, že třeba v Českých Budějovicích by podobné centrum mohlo vzniknout v jednom z pavilonu areálu Výstaviště. Podle odhadů by centrum mělo mít denní kapacitu na očkování až 1000 lidí.

Projekt vakcinačních center podporuje i ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek. Podle něj má projekt řadu výhod. "Pokud by takové centrum nebylo, tak nemocnice není schopna zvládnout očkování. Například musíme počítat s tím, že v každou chvíli bude ve vakcinačním centru 80 lidí, kteří musí na místo přijet. A naše nemocnice, a myslím si, že ani žádná jiná, nemá parkoviště s takovou volnou kapacitou," uvedl Šnorek.

Kuba uvedl, že o financování projektu chce jednat s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování Martin Kuba Jihočeský kraj kraje Hejtmani

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy