Ústavní činitelé vyzvali kvůli koronaviru ke klidu

Nejvyšší ústavní činitelé vyzvali v souvislosti s šířením nového typu koronaviru občany ke klidnému, zodpovědnému a racionálnímu přístupu. Vyjádřili naději, že v co nejkratší době se situace stabilizuje. Ústavní činitelé to uvedli ve společném prohlášení po dnešní schůzce na Pražském hradě. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) po jednání řekl, že opatření přijatá v Česku kvůli koronaviru zřejmě budou opět zesílena.

V dokumentu napsali, že byli informováni o aktuální situaci, zhodnotili mezinárodní dopady nemoci a projevili solidaritu s nejvíce postiženými zeměmi. "Nejvyšší ústavní činitelé vyzvali občany ČR ke klidnému, odpovědnému a racionálnímu přístupu a rekapitulovali přijatá opatření ze strany ČR, a to jak na ochranu obyvatel, tak i ve světle aktivit ostatních států a mezinárodních a regionálních organizací," uvedli.

Vystrčil novinářům řekl, že z předčasného odchodu premiéra Andreje Babiše (ANO) z jednání pochopil, že opatření v Česku bude nutné zesílit. Vybídl k tomu, aby se občané chovali odpovědně. Téma koronaviru podle něj do jisté míry na jednání překrylo i další témata, jako třeba problematiku Číny.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vybídl občany, aby začali u sebe. "Je na každém, aby si to uvědomil, choval se odpovědně a přemýšlel, co dělá," řekl. Lidé by podle něj měli změnit své chování. "Situace není jednoduchá, je vážná," prohlásil. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) vedle toho vyzval veřejnost, aby nepodléhala panice.

Prezident Miloš Zeman podle Vondráčka ocenil kroky, které dosud vláda v souvislosti s nákazou učinila. "Pochválil, že jsou razantní a že se nezaspalo," uvedl šéf Sněmovny. Podle Petříčka Zeman podpořil vládu i v přijímání dalších mimořádných opatření. "Ocenili jsme i to, že opozice je zajedno z vládou," dodal.

Ústavní činitelé v prohlášení dodali, že v tomto kontextu ocenili aktivity mimo jiné v rámci visegrádské skupiny.

Schůzky na Pražském hradě se zúčastnil prezident Zeman, premiér Babiš, předseda Senátu Vystrčil, předseda Sněmovny Vondráček, ministr zahraničí Petříček, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). K otázkám zahraniční politiky se nejvyšší ústavní činitelé scházejí pravidelně asi jednou za čtvrt roku.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy