Ústavní soud udělal ze živnostníků morální vítěze, ale výdělky jim nezaručil, říká Skopeček

Nález Ústavního soudu (ÚS), který zrušil část omezení zakazující maloobchodní prodej a služby mezi 28. lednem a 14. únorem, považuje místopředseda Poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček za morální vítězství podnikatelů. „Dal jim za pravdu, že restrikce ze strany vlády nebyly logické, ale bohužel v praktické rovině verdikt pro živnostníky nic neznamená, když musejí mít stále zavřeno. Výdělky jim verdikt nezaručil. Je smutné, že žijeme v zemi, kterou řídí chaotický kabinet, a tak obchodníci ani živnostníci nemají žádnou jistotu termínu, kdy opětovně zahájí provoz,“ říká pro EuroZprávy.cz Jan Skopeček.

S nálezem Ústavního soudu poslanec ODS Jan Skopeček souzní v názoru, že pokud vláda zasáhne do ústavních lidských práv, pak své kroky musí jasně a jednoduše vysvětlit. „A kabinet uzavřením maloobchodů i služeb do práv občanů zasáhl opravdu brutálně, aniž by uměl vysvětlit proč. Nález Ústavního soudu představuje do budoucnosti určitou pojistku, aby se nejasné jednání už neopakovalo.“ Ekonom rovněž sympatizuje s výrokem, podle něhož Ústavní soud nezpochybňuje, aby vláda vyhlašovala restrikce, které mají zabránit v šíření koronavirové pandemie. „Ale musejí obsahovat logická opodstatnění,“ doplňuje.

Podle bývalého poradce exprezidenta Václava Klause stanovená opatření nebyla smysluplná. „Dlouhodobě jsem přesvědčený, že vyhlášená omezení odporují logice a ničí podnikatele či živnostníky. Absolutně nezpochybňuji závažnost onemocnění covid-19, přesto si myslím, že pokud by byly stanoveny přísné hygienické podmínky jako je určitý počet nakupujících, anebo povinné nošení respirátorů či užívání desinfekce, pak se obchody a služby nemusely zavírat.“

Vláda řídí zemi chaoticky, pravidla často mění

Skopeček upozorňuje, že za zavřením obchodů se ukrývají jednotlivé lidské osudy. „Mnozí podnikatelé živí své blízké, kteří jsou na jejich výdělcích závislé. Jiný příjem některé rodiny nemají. Nelze na vše pohlížet jen strohým ekonomickým pohledem. Od vlády mně chybí i určitý projev empatie k postiženým. Je přece nepřípustné a nepřijatelné, aby se kabinet jen tak rozhodl a živnosti lidem ze dne na den uzavřel.“

Absolvent ekonomiky a managmentu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích si však uvědomuje, že nález Ústavního soudu je pouze morálním vítězstvím pro obchodníky. „Dal jim za pravdu, že restrikce ze strany vlády nebyly logické, ale bohužel v praktické rovině verdikt pro živnostníky nic neznamená, když musejí mít stále zavřeno. Jsem si jistý, že všichni by raději uvítali, kdyby mohli hned otevřít a začít vydělávat,“ míní.

Politik, jenž přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze, kterou rovněž absolvoval, tvrdí, že soukromníci v maloobchodě ve službách musejí znát jasná hygienická pravidla, za nichž mohou mít otevřeno. „A také musí být stanovený jasný a spravedlivý systém ohledně provozu. Je nutné si uvědomit, že za letošní leden ukončilo svoji činnost rekordní počet OSVČ. Jedná se o velice špatnou zprávu, neboť střední a drobní živnostníci jsou páteří tuzemské ekonomiky. Vláda musí najít způsob, jak nepříznivou, doslova černou bilanci zastavit.“

Experti na právo i ekonomiku nyní očekávají, že podnikatelé budou žalovat stát za protiústavní kroky. Opoziční zákonodárce se však domnívá, že mnohé by vyřešil odškodňovací zákon. „Dlouhodobě jako Občanská demokratická strana žádáme vládu, aby byl přijatý. Jednalo by se o jasný a transparentní zákon. Současné kompenzační bonusy totiž nejsou spravedlivé, neboť některé OSVČ na ně nedosáhnou. V našem úsilí nepolevíme. Odškodňovací zákon je podle nás klíčový a primární,“ konstatuje.

Rodák z Hořovic nedovede predikovat, kdy se maloobchody otevřou a jaká situace nastane po konci nouzového stavu, který má vypršet na konci měsíce. „Bohužel žijeme v zemi, kterou řídí chaotický kabinet. Jeho kritéria a pravidla se každou chvíli mění.“ Za vrchol zmatků označil Jan Skopeček zrušení Semaforu či systému PES, podle něhož se vláda absolutně neřídí. „Proto je pro podnikatele a živnostníky nastalá situace tak psychicky náročná. Soukromníci potřebují vědět, že stanovená pravidla jsou jasná a hlavně platná. Znovu opakuji, všichni už potřebují vydělávat, aby OSVČ přestaly odhlašovat svoji činnost,“ přeje si Jan Skopeček pro EuroZprávy.cz.

Související

Ilustrační fotografie. Původní zpráva

Platba v hotovosti má zůstat zachována, shodují se politické strany a ČNB. Její odmítání je problém

SPD chce zavést platbu v hotovosti mezi ústavní práva, přestože je odmítání tohoto druhu plateb nelegální. EuroZprávy.cz proto oslovily všechny parlamentní strany s tím, co si o předloženém návrhu myslí. Vyjádření zaznělo i z České národní banky. Odmítání hotovosti je stále častější problém, proti tomuto trendu prý bojuje i Evropská centrální banka. 
Jan Skopeček (ODS)

Úspory v letošním rozpočtu musí být vyšší než 20 miliard korun, míní Skopeček

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Více souvisejících

Jan Skopeček (ODS) Ústavní soud ČR Obchody Vláda ČR ODS podnikatelé živnostníci

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 25 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy