Vedení KSČM zvažuje, že dá své funkce k dispozici. Volební fiasko se bude řešit v pátek

Vedení KSČM zvažuje po volbách, že dá funkce k dispozici na listopadovém volebním sjezdu, řekl Právu předseda strany Vojtěch Filip. Počet krajských zastupitelů klesl KSČM z 86 na 13, žádný z kandidátů komunistů nepostoupil do druhého kola senátních voleb. Do sjezdu ale členové vedení strany podle Filipa ve funkcích zůstanou.

Vedení komunistů bude s předsedy krajských výborů hodnotit důvody propadu v krajských a senátních volbách v pátek. Místopředseda KSČM Stanislav Grospič ČTK řekl, že kvůli nouzovému stavu je možné rozšířit mimořádné zasedání výkonného výboru o předsedy regionů, což se i stane. "Budeme hledat řešení, abychom mohli svolat celý ústřední výbor a vešli jsme se do regulí nouzového stavu. Nikdo nestrká hlavu do písku, nemáme z toho obavu, chceme i jsme připraveni každý nést svůj díl odpovědnosti," řekl ČTK.

O svolání mimořádného zasedání výkonného výboru rozhodlo stranické kolegium. "Řekli jsme si, že je třeba udělat hlubokou analýzu příčin, protože propad byl celorepublikový, ve všech krajích stejný," uvedl Grospič. Vedení strany podle něj nemá problém převzít odpovědnost, svolání širokého vedení strany ale brání opatření přijatá vládou kvůli epidemii koronaviru. Ústřední výbor se měl sejít i před volbami, jeho jednání bylo vzhledem k situaci s epidemií zrušeno.

Filip hned v sobotu označil výsledek strany v senátních a krajských volbách za velkou ztrátu a historický volební neúspěch. Komunisté získali zastupitele pouze ve čtyřech krajích, do druhého kola senátních voleb nepostoupil žádný z jejich kandidátů.

O tom, zda se výsledek voleb projeví na listopadovém volebním sjezdu KSČM, kde má Filip obhajovat křeslo předsedy strany, odmítl mluvit. Řekl, že "nebude dělat unáhlené kroky". "To se uvidí, kdo bude ochoten kandidovat a kdo se rozhodne jinak. Myslím, že to je (volební výsledek) pro každého určité zrcadlo jeho práce. I pro mě to je zrcadlo," řekl ČTK Filip. Příčiny volebního neúspěchu musí komunisté podle něj hledat především v sobě.

Všem těm, co KSCM ted radí aby pomohla pravici povalit Babise. Pokud chce ceska levice odlakat od ANO sve volice zpet, tak ne tím, ze z premiera udela velke ZLO, ale ze prakticky ukaze v čem může být socialnejsi a pro neprivilegovane prinosnejsi.

— Jiri Dolejs (@DolejsJiri) October 4, 2020

První místopředseda KSČM Petr Šimůnek, který je odpovědný i za přípravu voleb, v sobotu uvedl, že volební neúspěch KSČM může souviset i s epidemií koronaviru. Upozornil, že mnoho voličů strany je vyššího věku, a tedy v rizikové skupině z hlediska průběhu nemoci covid-19. Podle něj to mohlo některé odradit od účasti ve volbách.

Opatření proti šíření koronaviru se možná dotknou i konání sjezdu, který komunisté kvůli jarní vlně epidemie odsunuli na konec listopadu. Sjezd má být dvoudenní a odehrát se v Brně, vedle volby vedení strany by měl posuzovat i víc než rok připravované změny stanov. Podle informací z kuloárů pracují komunisté i s variantou zkrácení jednání na jeden den, kdyby bylo v Nymburku pouze zvoleno vedení strany. O formátu sjezdu má Ústřední výbor KSČM rozhodovat 14. listopadu. Nouzový stav vyhlášený vládou platí ode dneška po dobu 30 dnů.

Sjezd, na kterém hodlal Filip obhajovat mandát, se měl původně uskutečnit v Brně 18. a 19. dubna. V čele komunistů Filip stojí od října 2005. Na otázku, zda bude obhajovat mandát, novinářům po víkendových volbách řekl, že to sdělí delegátům sjezdu.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Vojtěch Filip (KSČM) krajské a senátní volby 2020 Stanislav Grospič

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 23 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy