Většina členů a potenciálních voličů Zelených chce volební spolupráci

Více než tři čtvrtiny dotázaných členů i potenciálních voličů Strany zelených preferují kandidaturu v podzimních sněmovních volbách s dalšími subjekty. Vyplývá to z průzkumu strany, uvedla na dnešním on-line sjezdu spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis. Největší podporu měla v obou skupinách spolupráce s Piráty, případně s předvolební koalicí Pirátů a STAN. Koaliční rada těchto stran ale spolupráci se Zelenými odmítla. Strana zelených teď jedná zejména s ČSSD.

Průzkumu se zúčastnilo 374 členů Zelených. Největší podporu měla spolupráce s Piráty, případně s koalicí Pirátů a STAN nebo samostatně se STAN. Další v pořadí byla kooperace s novým hnutím bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře Lidé PRO, následovaly s odstupem TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD. S lidovci a TOP 09 se předsednictvo Zelených rozhodlo nevyjednávat, neboť se subjekty v předvolební koalici spojily s ODS.

Potenciálních voličů odpovědělo 1249. Také u nich měla největší podporu spolupráce s Piráty a hnutím STAN, s odstupem následovaly Lidé PRO, TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD.

Jednání se sociální demokracií o možné předvolební spolupráci probíhají. Strany nyní debatují o styčných programových bodech. Vznikne programová skupina, jež se bude snažit sladit priority subjektů. Podle spolupředsedy Zelených Michala Berga se může stát, že se s ČSSD strana nesejde v konkrétních bodech, ať už procesních, nebo obsahových. Je ale příznivcem vyjednávání.

Na dnešním sjezdu promluvil i předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Uvedl, že pro sociální demokracii jsou Zelení nejbližším politickým partnerem. Apeloval na to, aby jednání neztroskotala na času a případném pozdním rozhodnutím o spolupráci. Připomněl, že ČSSD též promýšlí kooperaci na širší platformě, a to s odboráři nebo nezávislými osobnostmi. "Pokud Česká republika bude směřovat k vládě ANO a ODS, tak budu v našem potenciálním společném projektu navrhovat, abychom se veřejně zavázali, že taková vláda nevznikne za žádných okolností s naší podporou," uvedl také Hamáček.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 21 minutami

před 23 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy