Většina opozice záměr vzniku státní komerční banky kritizuje, pro je SPD

Na záměr zřízení komerční banky ve vlastnictví státu mají zástupci opozice rozdílné názory. Například ekonomický odborník ODS, poslanec Jan Skopeček jej označil za šílený, Česko podle něho takovou banku nepotřebuje.

Plán dnes kritizoval také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a pirátský místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík. Naopak předseda SPD Tomio Okamura myšlenku státní banky podpořil.

O záměru jednali ve středu premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda KSČM Vojtěch Filip. Filip dostal od ministerského předsedy návrh, jak komunisté podporující menšinový kabinet chtěli.

"Státní banka do tržní ekonomiky nepatří. Naopak je to symbol komunistického, státem řízeného hospodářství," komentoval záležitost v dnešní tiskové zprávě místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Skopeček. V bankovním sektoru panuje podle něho konkurenční prostředí, banky jsou silné a zdravé. Premiér si návrhem jen snaží nakoupit hlasy komunistů, míní Skopeček.

Komerční banka v rukou státu by byla podle Kalouska obcházením zákona o veřejné podpoře. "Úvěry poskytnuté na politický pokyn budou mít devastující dopad jak na férovou hospodářskou soutěž, tak na peněženky daňových poplatníků," napsal na facebooku. Připomněl takzvaný bankovní socialismus 90. let minulého století. "Stál nás všechny stovky miliard," dodal.

Okamura ČTK napsal, že zřízení státní banky, která by byla konkurencí komerčním bankám, navrhuje už několik let. "Dávala by lidem výhodné úvěry za nízké úroky, nízké poplatky a tím bychom navíc přinutili zlevnit služby i komerční banky," uvedl předseda SPD.

"Bojíme se, že z toho bude druhá Investiční a poštovní banka," napsal ČTK Ferjenčík. Na IPB byla před 11 uvalena nucená správa a banku následně převzala ČSOB. Stát bance pomohl odkupem špatných úvěrů. IPB skončila krachem, ztráta vykázaná Českou konsolidační agenturou na operaci s aktivy banky dosáhla 121 miliard korun. "Stát by se měl soustředit na lepší využití Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Ekonomický odborník KSČM Jiří Dolejš ČTK řekl, že se nejedná o novou myšlenku. Obdobný projekt obsahoval podle něho program někdejší vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL, když se měl rozšířit mandát právě Českomoravské záruční a rozvojové banky. Ve vládním programu tehdy stálo, že kabinet podpoří prostřednictvím rozvoje a kapitálovým posílením této banky financování malého a středního podnikání.

Filip jednal s Babišem potom, co se drtivá většina členů rozšířeného vedení komunistické strany vyjádřila pro ukončení sněmovní tolerance menšinového kabinetu ANO a ČSSD. Dohodovací řízení by mělo skončit do příští soboty, kdy se sejde Ústřední výbor KSČM.

Analytici mají založení komerční banky ve vlastnictví státu za nesmysl

Založení komerční banky ve vlastnictví státu je podle analytiků ekonomický nesmysl. Význam by mělo jen zřízení rozvojové banky, shodli se. O záměru jednali ve středu premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Není žádný důvod, aby stát provozoval banku komerčního typu. V 90. letech patřilo státu několik bank kvůli pomalé privatizaci. Není snad potřeba připomínat, jak to dopadlo," řekl ČTK analytik Deloitte David Marek.

Ve zdravém bankovním systému v ČR nevznikají žádné závažné problémy, které by státem vlastněná komerční banka musela řešit, doplnil ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka. Naopak by její vznik mohl podle něj podnítit řadu problémů. Jednou z třecích ploch by mohlo být narušení konkurenčního prostředí finančních institucí. To by bylo otřeseno právě silnou institucí ve vlastnictví státu, která by byla politicky ovlivněna skrze personální obsazení, a naopak by i politiku státu ve vztahu k bankám sama ovlivňovala. Nelze vyloučit, že se tato banka stane prostředníkem politického boje, kdy bude nabízet zvýhodněné produkty vybraným skupinám voličům, upozornil.

Tuzemský bankovní sektor patří k nejstabilnějším a nejodolnějších v EU, připomněl člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. Těžko si lze podle něj představit, že stát by uměl provozovat banku, která by v tomto vysoce konkurenčním prostředí obstála. Smysl má hovořit o státní rozvojové bance, která by ale nebyla přímou konkurencí bankám komerčním. "V rámci Národní ekonomické rady vlády se vede debata o státní rozvojové bance již delší dobu," uvedl.

Státní bankovnictví není ve světě, a zejména v západní Evropě, nic ojedinělého, sdělil analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Zásadní rozdíl je ale v tom, jaký bude legislativní a ekonomický rámec. Pokud by státní banka financovala veřejné zájmy, jde podle něj o relativně správný způsob zajištění těchto zájmů. "Pokud však taková banka čistě konkuruje poplatky, mírou zajištění nebo úrokovou mírou soukromým bankám, je to velmi nebezpečný socialistický experiment. Pro posouzení bude důležitá nominace do řídicího orgánu, tedy zda bude akcentován stranický přístup a loajalita, nebo opravdová odbornost v bankovnictví," podotkl.

Nápad s komerční bankou v rukou státu jen dokazuje, že v rámci politického handlu je možno slíbit cokoli, doplnil analytik skupiny Natland Petr Bartoň. "Naštěstí se nic takového nestihne do podzimu ani začít, natož pak dokončit," dodal.

Téma založení státní komerční banky a návrh na její konkrétní podobu jsou podle Kovandy pravděpodobně jen předvolebním 'rituálem'. "Premiér si chce návrhem, který nenaplní, zajistit to, aby se 'vlk nažral, koza zůstala celá'. Tedy aby komunisté měli pocit, že konečně dostávají to, po čem měsíce volají, ale zároveň aby se už nic zásadního v dané věci do voleb nestihlo. Aby tedy bankovní systém ČR zůstal nadále beze výraznější změny celý. Jako ona koza," poznamenal.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) ODS Jan Skopeček (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 23 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy