Vláda by měla podniknout kroky proti inflaci, obrátily se na ni odborové svazy

Odbory dřevařů, pracovníků obchodu, školství a dopravy žádají vládu o opatření proti inflaci. Požadují regulaci cen energií a pohonných hmot a kroky proti zdražování potravin i proti znehodnocování výdělků a úspor. Na podporu svých požadavků pořádají petici. Čtyři svazy to uvedly v tiskové zprávě, kterou zaslaly ČTK.

"Snažíme se korektně vyjednávat růst mezd s našimi zaměstnavateli, ale to, co jsme vyjednali, brutálně znehodnocuje dvouciferná inflace," uvedla šéfka Odborového svazu pracovníků dřevozpracujícího odvětví, lesního a vodního hospodářství Jaroslava Nestěrová. Dodala, že řadoví odboráři předáky vyzývají k akci.

Petici organizuje vedle dřevařských odborů Unie zaměstnanců obchodu, Odborový svaz dopravy a Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, které patří k členům Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Tato nejsilnější centrála v zemi zastřešuje celkem 31 svazů s asi 270.000 odborářů. Nestěrová podotkla, že už v minulosti svazy ČMKOS proti vládám při zhoršování postavení zaměstnanců vystupovaly. Čtveřice organizátorů petice nazvala nyní svou akci "Není na co čekat!".

Odboráři ČMKOS se koncem dubna sešli v Praze na svém sjezdu. O svém případném postupu k požadavkům na vládu kvůli boji s inflací na něm ale nejednali. Předáci svazů by o něm měli diskutovat 16. května na svém zasedání. Nestěrová věří, že se k petici přidají i další svazy.

Šéf ČMKOS Josef Středula, který ohlásil kandidaturu na prezidenta, na sjezdu oznámil, že centrála bude požadovat navýšení minimální mzdy o 2000 korun na 18.200 korun, a to od července. Žádat bude také pro letošek mimořádné zvýšení platů ve veřejném sektoru. Vyjednávání s vládou začne 25. května.

Kvůli zmrazení platů a přetížení pracovníků byli odboráři z úřadů práce od 1. do 5. května ve stávkové pohotovosti. Ukončili ji poté, co vláda oznámila termín začátku jednání o platech, který odbory požadovaly.

Související

Josef Středula

Středula nečekaně končí jako šéf odborů

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), přišel o pravomoci šéfa odborové centrály. Příčinou jsou pochybnosti o jeho členství kvůli neplacení příspěvků. Situace uvnitř odborů by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce.
Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odbory Vláda ČR inflace

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy