Vláda možná bude moci častěji měnit sazby úhrad za těžbu

Vláda možná bude moci častěji měnit sazby úhrad z vydobytých nerostů. Už dva sněmovní výbory, správní a pro životní prostředí, doporučily plénu schválit beze změn novelu horního zákona, která ruší nynější pětiletou fixaci poplatků. Garanční hospodářský výbor ale přerušil projednávání předlohy až do konce května. Sněmovna by přitom mohla v debatě o novele pokračovat na schůzi, která začne příští týden.

Změna se podle předlohy nebude týkat prvního pětiletého období, které začalo v roce 2017. Pětiletá fixace se do zákona dostala rok před tím na základě pozměňovacího návrhu sněmovního hospodářského výboru. Firmám to mělo přinést větší jistotu při plánování.

Současné poplatky by zůstaly do konce roku 2021. Od následujícího roku by je kabinet mohl stanovit s ohledem na vývoj cen na trhu. Někteří poslanci v úvodním kole projednávání ale varovali v případě zvýšení úhrad před dopady na těžební sektor a jeho konkurenceschopnost i na obyvatele v podobě růstu cen elektřiny nebo tepla.

Pětileté moratorium na zvyšování sazeb úhrad z vydobytých nerostů není podle zdůvodnění v praxi funkční. Materiál poukazuje na růst cen některých nerostů na světových trzích. "Zachování tohoto moratoria neumožňuje státu v případě příznivého vývoje cen pružně zvyšovat sazby úhrady," stojí v důvodové zprávě. Bezodkladné zrušení moratoria a zvýšení poplatků z těžby uhlí dlouhodobě požadují ekologické organizace. S budoucím zrušením pětileté fixace poplatků naopak nesouhlasí odbory nebo oborové svazy.

Novela by zároveň měla zabránit případným budoucím výdajům státu na odstraňování následků hornické činnosti a na likvidaci dolů a lomů. Zavedla by novou povinnost tvorby rezerv na technickou likvidaci dolů a lomů, o kterou byla rozšířena sanace pozemků dotčených těžbou. Rezervy na sanace, rekultivace a likvidace důlních škod by musely být vedeny výhradně na zvláštním vázaném účtu.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR Těžba uhlí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy