Vláda opět navrhne Koudelku na generála, Zeman ho už čtyřikrát odmítl povýšit

Vláda opět bude chtít navrhnout ředitele Bezpečnostní a informační služby (BIS) Michala Koudelku na povýšení do generálské hodnosti. Vyšší generálskou hodnost bude navrhovat i pro policejního prezidenta Jana Švejdara, jeho náměstka Martina Vondráška nebo pro ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala.

Projedná to na svém pondělním zasedání, vyplývá z informací ČTK. Premiér Andrej Babiš (ANO) serveru Lidovky.cz potvrdil, že povýšení Koudelky opět prezidentu Miloši Zemanovi navrhne. Vláda se o to pokoušela už čtyřikrát, Zeman ale dosud Koudelku povýšit odmítal.

Prezident generály každoročně povyšuje u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. Letošní květnové jmenování generálů se ale kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo, říjnový termín zatím odložen nebyl.

Vláda v pondělí projedná návrhy Babiše, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), ministryně spravedlnosti Marie Benešové a ministryně financí Aleny Schillerové (obě za ANO), kteří celkem Zemanovi navrhují na povýšení do generálských hodností osm zástupců bezpečnostních sborů. Ministerstvo obrany připravuje také návrhy na jmenování vojenských generálů.

Největší pozornost bude opět bezpochyby vzbuzovat návrh Babiše na povýšení Koudelky. Zeman BIS, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, několikrát kritizoval. Návrh vlády nevyslyšel, přestože Babišovi povýšení Koudelky slíbil.

Podle vládního materiálu, který má ČTK k dispozici, chce vláda Zemanovi navrhnout, aby Koudelku do nejnižší generálské hodnosti jmenoval kvůli jeho "vysokým profesním a osobním kvalitám a vzhledem k velmi dobrým výsledkům dosahovaným Bezpečnostní informační službou, včetně mezinárodní spolupráce". Pokud by prezident návrh akceptoval, Koudelka by se stal brigádním generálem.

O jeden stupeň vyšší generálskou hodnost, generálmajora, Hamáček navrhuje pro policejního prezidenta Jana Švejdara a pro jeho prvního náměstka Martina Vondráška, hodnosti brigádního generála chce pro ředitele středočeských hasičů Miloslava Svatoše a pro zástupce velitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Davida Kareše. Benešová chce pro Dohnala nejvyšší hodnost generálporučíka a pro ředitelku Věznice Světlá nad Sázavou Moniku Myšičkovou hodnost brigádní generálky. Schillerová navrhuje, aby se zástupce generálního ředitele celníků Pavel Kotraba stal brigádním generálem.

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

Michal Koudelka (BIS) Vláda ČR Miloš Zeman BIS prezident čr Jan Švejdar (policejní prezident) Policie ČR

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy