Vláda zpřísnila opatření. Zavádí noční zákaz vycházení, lidé mají pracovat z domova

Vláda dnes opět zpríšnila opatření proti šíření koronaviru. Zavádí se noční zákaz vycházení na celém území země od 21. hodiny do 5. hodiny ranní. Podniky, ve kterých je to možné, by měly zavést home office, tedy práci z domova.

Výjimky pro zákaz vycházení platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Opatření platí zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu. Kabinet však pravděpodobně v úterý požádá Sněmovnu o prodloužení mimořádného stavu. Prymula dnes řekl, že nové opatření má dál minimalizovat počet kontaktů mezi lidmi. Cílí mimo jiné na akce, které se kvůli uzavřeným restauracím a hospodám konají v domácnostech a lidé při nich porušují vládní nařízení.

Prymula dodal, že výjimky z nočního vycházení platí pro lidi zajišťující bezpečnost, vnitřní pořádek či řešící krizové situace. Vycházet se smí také za účelem ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, provozování veřejné dopravy a dalších služeb včetně zásobování a rozvážkových služeb. Nepovažuje za klíčové, do jaké vzdálenosti lidé s výjimkami míří, proto je podle něj v opatření "anekdotické" vytyčení vzdálenosti jen u venčení psů.

Kabinet podle Prymuly počítá s nasazením policistů kvůli kontrolám. "Budou mít právo občany legitimovat a kontrolovat," řekl. Pokud člověka v době nočního vycházení hlídka zastaví, bude mít povinnost dokázat, že se na něj vztahuje některá z výjimek, tedy například kam jde či kde pracuje. "To nebude vždy otázka místa, lze to zjistit dodatečně, lidé s sebou nemusí nosit knihu dokumentů. Ale bude to kontrolováno," uvedl Prymula.

Kabinet naposledy zpřísnil omezení pohybu v Česku minulou středu. Od čtvrtka omezila vláda kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti. Výjimky platí pro cesty do práce, nezbytné cesty za rodinou, zajištění životních potřeb, vyřízení neodkladné úřední záležitosti, účast na svatbách či pohřbech nebo vycestování z Česka.

Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Nevztahuje se to na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží.

Maloobchodní prodej i prodej služeb v provozovnách vláda původně omezila od čtvrtka 22. října zatím do 3. listopadu, dokdy je aktuálně platný nouzový stav. Kabinet ale podle vyjádření některých ministrů pravděpodobně požádá Sněmovnu o jeho prodloužení, jednat o tom bude v úterý.

Obecný zákaz prodeje má řadu výjimek. Patří mezi ně prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

Nově ale nebudou mít výjimku ze zákazu prodejny nábytku, koberců či jiných podlahových krytin. Úplně zavřeny budou také muset být sázkové kanceláře. Květinářství sice zůstanou otevřená, budou moci v nich být ale maximálně dva zákazníci najednou.

Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu. Nelze to ovšem nařídit paušálně, počítá se s tím, že 70 procent zaměstnanců zůstane doma, zbytek bude vykonávat práci běžně na pracovišti. Rozhodnutí bude na vedení firem.

V České republice nemají na práci z domu zaměstnanci zákonný nárok, zaměstnavatel ji ani nemůže jednostranně nařídit. Pracovník se zaměstnavatelem o ní musejí uzavřít písemnou dohodu nebo tuto možnost sjednat v pracovní smlouvě.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš Obchody Lukáš Kovanda - Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy