Vláda schválila nákup dalších ropných rezerv, zaplatí přes miliardu korun

Vláda schválila nákup ropy do skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Hrozilo, že zásoby klesnou pod zákonné minimum, které je stanovené na 90 dnů běžné spotřeby. SSHR tak nakoupí v otevřeném výběrovém řízení asi 75.000 tun ropy, má připraveno 50 milionů dolarů, tedy téměř 1,2 miliardy korun, řekl dnes ČTK předseda SSHR Pavel Švagr. Podle informací ČTK má nákup pokrýt zásoby na dva až tři dny.

"Bohužel existuje předpoklad, že od 1. července opět klesneme u nouzových zásob pod povinnost mít v českých rezervách zásoby ropy a ropných produktů nejméně na 90 dní naší spotřeby. Konkrétně nám propočty ukazují, že stav bude zhruba na 88 dní. Tím pádem opět nebudeme plnit směrnici EU. Opakovala by se tak situace, ve které jsme byli od roku 2017 do roku 2020," uvedl Švagr.

Stát by proto podle něj měl zásoby doplnit. Podmínkou bude, aby ropu bylo možné zpracovat v rafinérii v Litvínově. Může se tedy jednat o severomořskou ropu, americkou lehkou ropu, a nebo vedle ruské ropy také ještě o saudskou ropu. "Všechno to jsou druhy, které jsou podle zpracovatele PKN Orlen vhodné pro tuto rafinérii," uvedl Švagr.

Česko od jara 2017 do roku 2020 neplnilo směrnici Evropské unie, která požaduje po státech, které ropu netěží, aby měly zásoby minimálně na 90 dní. SSHR v minulých letech opakovaně po vládě požadovala, aby doplnění ropy nebo ropných produktů do státních zásob schválila, nikdy ale neuspěla. Například v roce 2017 správa navrhovala buď nákup 80.000 tun takzvané sladké ropy, nebo 50.000 metrů krychlových nafty a 26.000 metrů krychlových benzinu. Plnit limit začal stát během pandemie koronaviru, a to díky útlumu provozů a ekonomiky.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR ropa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy