Vláda schválila návrh na příspěvek pro podnikatele v úpadku

Podnikatelé v úpadku budou moci čerpat příspěvek, tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně, a to zpětně. Umožnit by to měla novela zákona o kompenzačním bonusu, kterou dnes schválila vláda. Informovala o tom na twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Změna se týká jen fyzických osob - podnikatelů v úpadku. Novelu musí ještě projednat Parlament a podepsat prezident.

Vyplácení podpory podnikatelům v úpadku by podle MF měla umožnit vyjednávaná dohoda s Evropskou komisí. MF dříve uvedlo, že chce, aby podnikatelé v úpadku mohli čerpat všechny programy v pomoci proti dopadům pandemie.

Na vládě jsme právě schválili novelu zákona o kompenzačním bonusu, která umožní lidem v insolvenci čerpat 500 Kč denně. A to i zpětně za již proběhlá bonusová období. Je to výsledek delšího jednání s Evropskou komisí, díky němuž pomůžeme celé řadě pracovitých a podnikavých lidí.

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) January 18, 2021

Aktuálně je čerpání kompenzačního bonusu jednou z forem veřejné podpory, a proto se musí řídit obecnými pravidly v rámci EU. Evropská komise v březnu 2020 přijala tzv. dočasný rámec, v němž nastavila podmínky pro poskytování veřejné podpory během pandemie a jednou z těchto podmínek je právě to, že příjemce podpory nesmí být v úpadku.

"Aktuálně máme s komisí neformálně vyjednáno, že lidem, kteří jsou již ve fázi oddlužení, čerpání bonusu umožníme, a to zpětně za všech pět bonusových období," uvedla minulý týden ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Potvrzení výjimky s Evropskou komisí by podle ní umožnilo, aby i další resorty mohly popřípadě vyjednat výjimky i na další programy pomoci zaměřené na drobné podnikatele.

Nárok na kompenzační bonus 500 korun aktuálně denně náleží podnikatelům s činností podnikání v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení. Tato činnost musí být současně za rozhodné období měsíců června až září 2020 pro daného žadatele dominantním zdrojem obživy.

Vedle přímo zasažených podnikatelů mohou o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 procent navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou.

První období pro vyplácení tzv. kompenzačního bonusu je od 5. října do 4. listopadu, druhé od 5. listopadu do 21. listopadu, třetí od 22. listopadu do 13. prosince, čtvrté od 14. do 24. prosince a páté od 25. prosince do 23. ledna. Žádost je možné podávat až do dvou měsíců po skončení příslušného bonusového období. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Do dneška finanční správa eviduje 407.235 žádostí a vyplatila 3,2 miliardy korun.

OSVČ a společníci malých firem mohli o příspěvek za první vlnu pandemie žádat do 7. srpna. Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Finanční správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

Související

Vláda ČR

Vláda letos poprvé vyjela do krajů, jednala v Jablonci nad Nisou

Vláda se letos poprvé sešla na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji. Kabinet se zabýval mimo jiné aktuální situací ve výstavbě dopravní infrastruktury v Libereckém a Královéhradeckém kraji, využíváním dotačních programů Ministerstva životního prostředí v obou krajích či přeshraniční spoluprací mezi příhraničními oblastmi Česka, Polska a Německa. Vláda jednala i s radami obou krajů a sešla se i se starosty okolních obcí.

Více souvisejících

Vláda ČR podnikatelé Alena Schillerová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy