Vláda se v polovině června setká se zástupci Evropského parlamentu

Ve čtvrtek 16. června se uskuteční setkání kabinetu Petra Fialy (ODS) se zástupci Evropského parlamentu včetně jeho předsedkyně Roberty Metsolaové. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí vlády Václav Smolka. Zasedání se bude konat dva týdny před tím, než Česko převezme od Francie předsednictví v Radě Evropské unie.

Aktuálně se finalizuje program pracovní návštěvy, koordinace zajištění prostor i harmonogram akce, jež se připravuje ve spolupráci s Parlamentem ČR, uvedl Smolka. Dříve také Fiala v rádiu Frekvence 1 avizoval, že české předsednictví otevře 1. července společné zasedání vlády a Evropské komise v Litomyšli.

Hlavní summit předsednictví se pak bude konat na Pražském hradě. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) ČTK nedávno řekl, že by se měl uskutečnit v říjnu a věnovaný by měl být některému z klíčových témat předsednictví, například energetické bezpečnosti. Vláda chce usilovat o to, aby se jej zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Záležet to bude ale na situaci na Ukrajině, jež byla v únoru napadena Ruskem.

Mezi pět hlavních politických priorit předsednictví patří podle vyjádření Fialy i Beka poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí a zvládnutí uprchlické krize.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 349 290 lidem z Ukrajiny, ve čtvrtek jich přibylo 1113. Cizinecké policii se přihlásilo více než 250 tisíc osob, dalších 1824 jen za včerejší den. 

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR evropský parlament

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 37 minutami

před 37 minutami

před 39 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy