Nákaza neopadá, řekl Babiš poslancům během jednání o nouzovém stavu

Prodloužení nouzového stavu do 11. ledna, o které vláda požádala Sněmovnu, je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nutné kvůli celoplošným opatřením proti epidemii koronaviru. Cílem nejsou represe obyvatelstva, ale jeho ochrana, řekl dnes ministerský předseda poslancům. Podle něj se současný stav, kdy mírně roste počet pacientů s nemocí covid-19 i počet zemřelých s koronavirem, se asi do Vánoc nezmění.

"Když říkáte, že nouzový stav nepotřebujeme, tak ohrožujete životy. Když se to neprodlouží, je to chaos, je to katastrofa, je to ohrožení životů," prohlásil Babiš. Podle něj vláda dělá maximum pro to, aby občany ochránila. "Nerozumím tomu, proč tady se dělá politika," řekl ve Sněmovně. Opozici také vzkázal, že nenavrhla, co má vláda dělat, ale všechno jenom kritizuje.

Premiér podle předsedy ODS Petra Fialy kritiku vládního postupu nepochopil. Podle Fialy věc nestojí tak, že bude buď nouzový stav, nebo chaos. Vláda má podle něho dostatek možnosti, jak udržet protikoronavirová opatření i bez stavu nouze.

Babiš varoval, že počty nakažených se budou zvyšovat. "Čísla budou pravděpodobně stoupat. Je předpoklad, že se to do Vánoc nezmění, a uvidíme, zda se to promítne do obsazenosti kapacit zdravotnictví," uvedl předseda vlády.

"Nikdo z občanů ani nikdo z nás po nouzovém stavu netoužíme," řekl Babiš. Podle něj je třeba zabránit tomu, aby se počet nakažených nezřízeně zvyšoval. Zamezit tomu mohou pouze celoplošná opatření včetně omezování shromažďování, než bude k dispozici vakcína proti koronaviru.

Premiér v této souvislosti varoval před dezinformacemi a odmítáním očkování proti koronaviru. Vakcína je podle Babiše jediným řešením, jak epidemii zvládnout. "Vakcinace je lepší než sedět měsíce doma," dodal.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že nouzový stav a plošná opatření nebudou nutná, až bude přibývat nejvýše 3500 nakažených covidem-19 týdně. "Tehdy se nejedná o komunitní šíření, tehdy nehrozí závažné riziko, tehdy není potřeba plošných opatření," řekl poslancům. Česko je podle Blatného od takové situace zatím poměrně daleko.

Nouzový stav podle ministra nemusí znamenat uzavřené obchody, zákazy vycházení a podobné restrikce. Lze nasadit vojáky nebo hasiče, kteří pomáhají s vyhledáváním lidí, kteří se setkali s nakaženými, na odběrových místech, v zařízeních sociálních služeb nebo domovech pro seniory, podotkl. Epidemii se nepodaří zcela zastavit, dokud nebude vakcína, dodal.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan považuje žádost vlády o dalších 30 dní nouzového stavu za nesmysl. K diskusi by podle něj mohlo být prodloužení v řádu dnů, řekl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Kabinetu ANO a ČSSD vytkl mimo jiné nedostatečné trasování kontaktů pozitivních osob na koronavirus či testování.

Vláda bude dnes ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 11. ledna. Stav nouze zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 12. prosince.

Podle Rakušana se nepovedlo protestovat ani nejohroženější skupiny obyvatel, trasování pak také nedosahuje potřebné úrovně. Stát by měl zároveň pozitivně motivovat lidi, kteří dodržují karanténu. Kritizoval také vládní strategii očkování.

"Pokud je slovně vyslovená vládní ambice taková, že by mělo v České republice dojít k proočkování šesti milionů lidí někdy do jarních měsíců, znamenalo by to, že by od ledna každý obvodní praktický lékař musel denně pět hodin své pracovní doby očkovat. Pokud to necháme na obvodních praktických lékařích, tak to nikdy nebude fungovat, protože ostatní pacienti s jinými problémy se už ani nedostanou na řadu," řekl Rakušan.

Vláda podle něj zároveň nekomunikovala očkovací strategii s kraji. Kabinet by podle něj měl vést také informační kampaň, aby lidé z vakcinace neměli strach.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav Andrej Babiš Jan Blatný Poslanecká sněmovna Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy