Volby by dle průzkumu vyhráli Piráti a Starostové. Koalice Spolu dotáhla ANO

Volby do Poslanecké sněmovny by na začátku června vyhrála opoziční koalice Pirátů a STAN, která podle modelu agentury Data Collect pro Českou televizi získala 25,5 procenta hlasů. Pozice ANO a dalšího opozičního bloku Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) jsou vyrovnané - hnutí premiéra Andreje Babiše by volilo 20,5 procent lidí, Spolu 19,5 procenta voličů.

Kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny se pohybují komunisté, sociální demokraté i nové hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila Česká televize.

SPD Tomio Okamury přisoudil volební model 10,5 procenta hlasů, KSČM 5,5 procenta a ČSSD by stejně jako Přísaha mohla obdržet rovných pět procent. Společná kandidátka Trikolory, Svobodných a Soukromníků by podle Data Collect získala tři procenta voličských hlasů.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, výsledky by se mohly mírně lišit. V čele takového modelu je ANO, následují Piráti, pak ODS, STAN a SPD, uvedla ČT.

Volební výhru koalice Pirátů a STAN, následované ANO a Spolu, stejně jako nejistou pozici komunistů a ČSSD i vzestup Přísahy předvídají i další agentury pro výzkum veřejného mínění. Lidé o novém složení Sněmovny, a tím i vlády, rozhodnou na začátku října.

Kdyby se nyní konaly sněmovní volby, zúčastnit se jich hodlá 57 procent dotázaných. Dalších 18 procent by se hlasování spíše zúčastnilo. Určitě nebo spíše by k urnám nepřišlo 25 procent oslovených.

Průzkum probíhal telefonicky mezi 1200 respondenty nad 18 let, a to od 31. května do 11. června.

Související

Více souvisejících

Volby volby 2021 průzkumy

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy