Volby by v listopadu vyhrálo ANO, ukázal průzkum

Sněmovní volby by v listopadu podle volebního modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,5 procenta hlasů. Druhá by skončila koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, kterou by volilo 26 procent lidí. Třetí by bylo uskupení Pirátů a STAN (PirSTAN) s podporou 16,5 procenta a čtvrté hnutí SPD, kterému model přisoudil 8,5 procenta.

Sociální demokraté a komunisté, kteří po volbách poprvé v historii České republiky vypadli z dolní parlamentní komory, by nyní podle Medianu získali shodně 4,5 procenta hlasů. Hnutí Přísaha bývalého policisty Róberta Šlachty by obdrželo čtyři procenta a uskupení Trikolora Svoboda Soukromníci tři procenta hlasů.

Volební model je předpokládaný výsledek voleb - pracuje s respondenty, kteří by k volbám pravděpodobně dorazili, ale i s voliči, kteří váhají mezi více stranami. Nynější odhadovaný volební zisk ANO je nejvyšší od srpna 2020. Spolu si oproti zářijovému modelu Medianu polepšilo o pět procentních bodů, koalice PirSTAN si naopak zhruba o tři procentní body pohoršila a mírně ztratilo i SPD.

Volební potenciál, který zahrnuje i ty, kteří volbu nějakého uskupení jen zvažují a přitom nevylučují účast ve volbách, je u Spolu i ANO podle autorů výzkumu velmi vyrovnaný - u ANO činí 33 procent, u Spolu 31,5 procenta. Piráti se STAN oproti modelu ze září ztrácejí volební potenciál i voličské jádro, které zase počítá jen s přesvědčenými voliči.

Voleb by se v listopadu zúčastnilo podle svého vyjádření 68 procent respondentů, což znamená o něco vyšší účast než při letošních volbách do Sněmovny. "Deklarovaná volební účast ale bývá obvykle vyšší než skutečná účast. Určitě by k volbám do Poslanecké sněmovny nešlo 27 procent dotázaných," uvedli autoři průzkumu.

Více než polovina respondentů, konkrétně 61 procent, si je v případě voleb jista svou účastí i volenou stranou. Více než čtvrtina si je jista, že by šla volit, ale není pevně rozhodnuta o volené straně. Každý dvanáctý respondent si není jistý ani účastí, ani volenou stranou, zjistil Median. Podpora stran se podle analytiků agentury může dynamicky měnit a vzhledem k nezakotvenosti voličů nelze podle nich s jistotou předvídat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní reálně dostala do Sněmovny.

V hlasování na začátku října zvítězila nejtěsnějším rozdílem v historii samostatné ČR opoziční koalice Spolu, pro kterou hlasovalo 27,8 procenta voličů. Spolu přitom nefavorizoval žádný z předvolebních průzkumů. Dosud vládní hnutí ANO dostalo 27,1 procenta hlasů, a zásluhou volebního systému o jeden mandát víc než Spolu. Třetí skončila koalice Pirátů a STAN, jež dostala 15,6 procenta hlasů, do Sněmovny se ale dostali jen čtyři pirátští kandidáti. SPD volilo 9,6 procenta voličů. Ostatní kandidující strany mandáty nezískaly. V současné době se Spolu a PirSTAN chystají na převzetí vlády, která se bude opírat o 108 poslanců ve dvousetčlenné Sněmovně, zatímco ANO míří do opozice.

Podle listopadového volebního modelu agentury Kantar by se o první místo ve volbách dělila koalice Spolu s hnutím ANO. Obě uskupení by získala 28 procent hlasů. Třetí by byla koalice Pirátů a STAN, kterou by volilo 17 procent lidí. Do dolní komory by se podle něj ještě dostalo SPD s 9,5 procenta hlasů.

Související

Více souvisejících

Volby průzkumy

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy