Vondráček zrušil kvůli koronaviru dovolenou v severní Itálii

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) zrušil kvůli novému koronaviru plánovanou rodinnou dovolenou v severní Itálii, kam měl jet na lyže. Z jeho vyjádření vyplynulo, že se tak rozhodl z předběžné opatrnosti. Nechtěl by se dostat do situace, že by někde uvízl nebo byl vystaven karanténě. Vondráček to dnes řekl ČTK.

"Za situace, kdy vláda nedoporučuje vycestovat, tak aby třetí nejvyšší ústavní činitel někam jel, není úplně nejlepší nápad," uvedl Vondráček.

Bezpečnostní rada státu v úterý nedoporučila cesty do severní Itálie, konkrétně do regionů Lombardie a Benátsko. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes uvedl, že v severoitalských horských střediscích, která navštěvují čeští lyžaři, zatím nebyl výskyt nového typu koronaviru potvrzen. Na severu Itálie dosud zemřelo na následky nového koronaviru 12 lidí, nakažených je více než 370.

„Skutečně nedoporučujeme našim občanům, aby teď cestovali do Lombardie a do Benátska a vyzýváme občany, kteří se odtud vracejí a budou na sobě pozorovat nějaké příznaky, aby kontaktovali neprodleně lékaře“ uvedl @AndrejBabis po jednání předsednictva BRS→ https://t.co/qi8YLFB8ur

— Úřad vlády ČR (@strakovka) February 26, 2020

Případným omezováním služebních zahraničních cest poslanců a sněmovních výborů se dolní komora nezabývala. "Organizační výbor se kvůli tomu nesešel. Záleží na postoji jednotlivých výborů a poslanců," podotkl Vondráček. V březnu by měl předseda Sněmovny jet s delegací do Arménie a Gruzie, což jsou v současnosti bezpečné destinace. "Uvidíme, jak to bude vypadat za tři týdny," dodal.

Nový typ koronaviru se šíří od loňského prosince z Číny a zabil od té doby přes 2700 lidí, většinu v této zemi. V Česku koronavirus zatím zaznamenán nebyl.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Bezpečnostní rada státu Itálie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy