Vyhladovění a likvidace Senátu? Nedejme se zastrašit, apeloval Kubera

Senát podle svého předsedy Jaroslava Kubery (ODS) bude vždy hájit demokratické principy a bude pojistkou ústavnosti, snahy o jeho likvidaci je třeba odmítnout. Senát je součástí třicetileté obnovy demokracie v ČR, řekl dnes Kubera při slavnostním shromáždění v Senátu k 30. výročí pádu komunistického režimu v roce 1989.

"Nenechme se zastrašit slovy o vyhladovění a zrušení. Svoboda a demokracie jsou nedělitelné. Senát a my všichni to hájíme a respektujeme," uvedl Jaroslav Kubera. Ač je podle něj horní komora různorodého politického složení, vždy bude strážcem hodnot, mezi něž patří osobní svoboda a odpovědnost.

O vyhladovění Senátu, tedy o jeho nefinancování ze státního rozpočtu, mluvil prezident Miloš Zeman. O zrušení Senátu usilují především politické strany a hnutí, které v něm nejsou zastoupeny.

Shromáždění zahájila filmová připomínka událostí z konce roku 1989. Na tehdejší události zavzpomínal někdejší disident, polistopadový český premiér a první předseda obnoveného Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Uvedl mimo jiné, že komunistická strana se koncem roku 1989 "úplně rozložila" a komunisté plánovali do čela státu pomocí přímé volby proti Václavu Havlovi nasadit protagonisty pokusu o socialismus s lidskou tváří z roku 1968 Alexandra Dubčeka nebo na přání Moskvy Zdeňka Mlynáře.

Pithartova nástupkyně Libuše Benešová (ODS) na základě vlastních zážitků odmítla tvrzení, že listopadové události byly řízeny z nějaké zahraniční centrály. "Nenechme si spekulacemi o pozadí sametové revoluce zkazit radost z porážky komunismu," uvedla. Za urážlivé označila tvrzení předsedy Pirátů Ivana Bartoše, že uplynulých 30 let bylo promarněných.

Další z bývalých předsedů Senátu Přemysl Sobotka (ODS) označil komunistickou éru v někdejším Československu za 41 let utrpení. "Žili jsme ve strachu," uvedl. Posteskl si, že za 30 let po sametové revoluci v zemi vládne populismus, voliči se kupují sliby a náladu určují média včetně sociálních sítí. "Demokracie je ohrožena postupnou plíživou regulací a destrukcí hodnot," dodal.

"Demokracii je nutno posilovat," uvedl nejdéle sloužící předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Podle něj polistopadový vývoj nebyl bez chyb, ale rychlá privatizace státního majetku byla potřebná, i když umožnila značnou koncentraci majetku a vyvádění zisků do zahraničí. Senát je podle Štěcha garantem polistopadového vývoje a brání uchopení moci stranám s extremistickým programem. Jeho existence je zakotvena v ústavě, kterou by měli ctít všichni aktéři veřejného života, "prezidentem počínaje", dodal Štěch.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Senát ČR Miloš Zeman 30 let od sametové revoluce Praha prezident čr Petr Pithart Ivan Bartoš (Piráti) ODS Přemysl Sobotka Milan Štěch

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Není jasné, kdy bude z Motola propuštěn

Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle nejnovějších informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy