Pompeo potěšil Vystrčila i inspirací Havlem. O cestě na Tchaj-wan řeč nevedli

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ocenil, že americký ministr zahraničí Mike Pompeo během své návštěvy Česka poukázal na důležitost demokratických principů. S šéfem diplomacie USA se navíc lídr horní komory českého parlamentu shodl v nezbytných věcech.

"Řekl věci, které si podle mě myslí většina senátorů. Podpořil i cestu na Tchaj-wan a pojmenoval i jiné problémy, se kterými se v Evropě potýkáme. Potěšilo mě, že se nechal inspirovat Václavem Havlem a upozornil, že to, o co dnes jde, jsou demokratické principy a s tím spojená suverenita a nezávislost,“ sdělil předseda Senátu v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Přestože si mohl Vystrčil s americkým ministrem zahraničí pohovořit osobně, vůbec nepřišlo na téma jeho zamýšlené cesty na Tchaj-wan, proti níž se staví například prezident Miloš Zeman. 

"Nevím, jestli mi to budete věřit, ale my jsme se během osobní schůzky o tomto nebavili. Já jsem věděl, že o mé cestě ví, a že se k tomu případně vyjádří tam, kde je to nejdůležitější, což je na veřejnosti,“ řekl.

"Vždy když se Evropa a USA spojily, byly v obhajobě svobody úspěšné." Miloš Vystrčil

Pompeo se k iniciativě Senátu během svého proslovu na jeho půdě vyjádřil takto: "Čína využívá finanční sílu na to, aby vás ovlivnila. Váš bývalý prezident Václav Havel chtěl na Tchaj-wan jet. Předseda Senátu tuto zemi navštíví. Američané vás budou v tomto vždy podporovat, stejně jako svobodu.“

To však nezůstalo bez patřičné odezvy ze strany Pekingu, podle něhož americký ministr zahraničí neoprávněně pošpiňuje a atakuje Čínu a pouze přilévá olej do ohně u sporů mezi ní a ostatními státy. 

Vystrčilovými slovy bylo nejdůležitější, že mu konečně došlo, jak vlastně Washington uvažuje. USA moc dobře vědí, že je pro všechny lidi dobré a prospěšné, když v boji za svobodu a demokracii táhnou za jeden provaz. 

Jestli změní nejvyšší čeští ústavní činitelé názory a chování, to teprve uvidíme

"Projev byl razantnější, než jsem čekal. Ale když jsem si ho procházel zpětně se svými kolegy, zjistil jsem, že slova volil pan ministr velmi pečlivě,“ odpověděl předseda Senátu na dotaz, co si myslí o Pompeově poněkud razantnějším způsobu vystupování. Poznamenal také, že by si lidé, které zajímá politická situace v Česku měli najít úplný překlad proslovu amerického ministra zahraničí s tím, že v něm byly obraty, jež stojí za to.

"Minimálně je to důležité pro Rusko a Čínu. Podstatné je to také pro naše nejvyšší ústavní činitele. Jestli změní své názory nebo chování, to teprve uvidíme,“ uzavřel, když se v debatě hovořilo o možném vlivu na vztahy mezi Prahou, Moskvou a Pekingem.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Mike Pompeo USA (Spojené státy americké) Rusko Čína zahraničí diplomacie Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 39 minutami

před 44 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy