Komunista Ondráček je plagiátor? V dizertaci opisoval, zdroje neuváděl, tvrdí server

V disertační práci poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) jsou pasáže z bakalářských a diplomových prací jiných studentů. Poslanec je necitoval a neuváděl jako zdroj, uvedl server idnes.cz. Ondráček dnes uvedl, že plagiátorstvím je mu vyhrožováno přes tři roky, nyní řeší právní kroky na svoji obranu.

Díky disertační práci získal Zdeněk Ondráček v roce 2011 doktorát na Univerzitě Palackého v Olomouci. 

Ondráček ve své práci nazvané Násilí jako sociálně patologický jev v rodině hojně cituje odborné publikace a analýzy, přebírané pasáže označuje uvozovkami a zvýrazňuje kurzívou. Mezi citovanými pasážemi si však podle serveru vypomáhá celými odstavci doslovně opsanými z jiných studentských prací, případně s lehce pozměněným slovosledem.

Redakce MF DNES nalezla v jeho disertační práci osm shodných pasáží. Některé mají jen jeden odstavec, jiné jsou na celou stranu. A ty už poslanec nijak neoznačuje, necituje, neuvádí je ani v závěru svého disertačního textu v seznamu použitých zdrojů.

Ondráček dává zveřejnění textu do souvislosti s trestním oznámením na starostu pražské části Řeporyje Pavla Novotného, který Ondráčkovi údajně vyhrožoval zabitím. "V této souvislosti bylo sděleno, že nyní zažiji mediální peklo. Myslel jsem, že budu obviněn z pedofilie, znásilnění či cizoložstvi a vyřádí se na mně zásahovka, ale zatím to je jen opozicí oblíbené plagiátorství," uvedl Ondráček na facebooku.

"Řeším další právní kroky na svoji obranu. Posiluji také ochranu svých blízkých. I s novým pojetím demokracie je potřeba bojovat právními prostředky," dodal.

Univerzita tvrdí, že jeho práci prověřila hned, jak ji odevzdal, a nenašla nic podezřelého. "Kontrola práce proběhla v systému Theses v předchozích letech, v té době neodhalila shodu s dalšími vloženými pracemi jiných autorů," sdělila mluvčí Univerzity Palackého Gabriela Sýkorová Dvorníková. Dodala, že každá závěrečná práce na olomoucké univerzitě se povinně vkládá do programu na odhalování plagiátů Theses od roku 2011.

Ke zjištění redakce mluvčí uvedla, že jde o porušení citačních pravidel, což znamená, že autor neuvedl zdroj, citace není označena uvozovkami a parafráze je s minimální úpravou citace. "Nicméně je třeba zevrubně analyzovat celou disertační práci," sdělila. Univerzita ji nyní opět prověří. "Tak do měsíce by mohl být výsledek," dodala.

Právě na univerzitě v Olomouci před několika dny rozhodli o jiné práci - diplomové vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové z roku 2005. Také v ní byly doslovně převzaté texty, neoznačené uvozovkami a bez odpovídajících komentářů. Nicméně zdroje, ze kterých takto čerpala, v práci uvedla, proto vedení školy uzavřelo případ s tím, že nejde o plagiát.

Kvůli podezření z plagiátorství v diplomových pracích loni odstoupila z vlády bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). V obou případech potvrdily komise na vysokých školách, že jejich práce vykazují prvky plagiátu.

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Zdeněk Ondráček plagiáty Univerzita Palackého KSČM Pavel Novotný

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy