Vondráček hájí Babiše ve věci střetu zájmů. Víme, že je obmyšlený, řekl

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) připustil, že český premiér Andrej Babiš (ANO) je obmyšlenou osobou, jelikož se mu holding Agrofert, který v roce 2017 vložil z důvodu platného zákona o střetu zájmů do svěřenských fondů, opět vrátí. Dle šéfa dolní komory na tom není nic zvláštního.

"Že je Andrej Babiš jediným zakladatelem svěřenských fondů, to víme. Že je osobou obmyšlenou, to víme a vyplývá to z veřejně přístupných majetkových přiznání,“ uvedl Vondráček v interview pro Český rozhlas Plus.

Podle informací serveru irozhlas.cz je ale Babiš jedinou osobou, která má ze spravovaného majetku zisk. Až skončí v politice, tak se mu jeho chemicko-potravinářský koncern urychleně vrátí do výlučného vlastnictví.

Předseda Sněmovny vyloučil, že by měl premiér vliv na svěřenské fondy, protože do těch mohou zasahovat výhradně jejich správci. "Neuplatňuje přímý vliv a právě takto je v českém právu konstruován svěřenský fond, podobně jako blind trusty v jiných zemích," nechal se slyšet.

"Já už opravdu nevím. Jediná možnost by pak byla Agrofert zcizit, prodat, a s tím zase nesouhlasím. Člověk, který chce vstoupit do politiky, by neměl být postaven před dilema, aby se nejdříve musel zbavit veškerého majetku,“ podotkl s poznámkou, že ANO je demokratickým hnutím, kde každý může svobodně vyjádřit svůj názor.

"Vždycky je možné, že se bude vedení měnit. Ale v tuto chvíli by bylo naprosto nesmyslné měnit kapitána vítězného týmu. To neudělá žádný trenér," konstatoval Vondráček.

Evropský parlament nemá právo kritizovat

Europoslanci v polovině června přijali rezoluci, podle níž Babiš jedná v rozporu s principem nezávislosti výkonu své funkce, neboť se podílí na rozhodování o dotacích EU a zároveň má pod palcem holding Agrofert. 

"Parlament škodí hlavně sám sobě, když přijímá takováto politická prohlášení. Komentuje, zasahuje a vytváří politický nátlak na šetření orgánů činných v trestním řízení,“ kritizuje stěžoval si šéf dolní komory.

"Že je Evropský parlament znepokojen vlastnictvím českých médií několika osobami, to s kontrolou nemá nic společného,“ zpochybnil kontrolní funkci Evropského parlamentu.

O volbách rozhodnou jiná témata

Avizovaný odchod bývalého předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vyvolává otázky, zda se díky němu podaří zformovat opozici do příštích parlamentních voleb, a zda v jeho důsledku ANO posílí nebo oslabí.

"Když se dva jednonozí spojí, ještě to neznamená, že mohou běhat,“ ironizoval Vondráček velké koalice opozičních stran.

Po avizovaném odchodu šéfa TOP 09 neočekává žádné zásadní změny. Spíš by ho zajímalo, jestli řady opozice doplní nějaká nová a v očích voličů důvěryhodná tvář, jelikož ta je mnohem důležitější než politický program.

"Už nejsme protestní hnutí, ale druhé volební období jsme součástí vlády. Ukážeme, co se nám povedlo, a jsou před námi nové výzvy,“ informoval místopředseda ANO, že se volby v roce 2021 budou nést v duchu zcela jiných témat než dříve.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Agrofert Radek Vondráček (ANO) svěřenecké fondy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy