Zeman považoval Kuberu za svého přítele, přijde mu na pohřeb

Prezident Miloš Zeman považoval zemřelého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu za svého přítele, i když se někdy lišili v názorech. Na twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. ČTK sdělil, že prezident počítá s účastí na pohřbu. Vláda uctila před dnešním zasedáním Kuberovu památku minutou ticha.

"Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji," uvedl Zeman podle Ovčáčka. Prezidentův mluvčí ČTK sdělil, že se Zeman zúčastní Kuberova pohřbu. Kancelář prezidenta republiky na svém oficiálním twitterovém účtu vyjádřila soustrast rodině.

“Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,” uvedl prezident republiky Miloš Zeman.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) January 20, 2020

Kubera ještě před týdnem před novináři vyprávěl po schůzce tří nejvyšších ústavních činitelů na Hradě o svém i Zemanově zdraví. "Hrozně si pochvaloval, že jí hodně, on má fakt nízký tlak. Když dlouho sedí, tak se mu špatně vstává. Já mám zase vysoký, tak jsem mu říkal, že mu dám půlku tabletky, a bude to vyrovnané. Já si ji dělím, protože si dělám ordinátora sám, mně stačí půlka, jsem si řekl. Doktor to neví, pochopitelně," popisoval předseda Senátu. Lékařům, jak tehdy uvedl, se spíše vyhýbá. "Já k doktorům nechodím, protože vidíte, že jsem zdravý. Nechodit, nechodit je základ," řekl.

Ke smrti šéfa horní komory Parlamentu se vyjadřují i ministři, kteří oceňují jeho humor a názory. Místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) napsala na twitteru, že zprávu přijala s velkou lítostí. "I když jsme byli v některých tématech oponenti, vždy jsem si ho vážila pro jeho pevné názory a neutuchající smysl pro humor, kterým dokázal odlehčit i tu nejvypjatější situaci. Jaroušku, bude to tu bez tebe smutnější," uvedla.

Ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) zpráva otřásla. Upřímnou soustrast rodině a přátelům. Je mi to moc líto," uvedla. Jeho odchod zasáhl i ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). "Budu na něj vždy vzpomínat jako na energického, upřímného a veselého člověka," napsal. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) byl Kubera plný elánu a dobré nálady. "Odešel politik, kterého jsme si mohli vážit, i když jsme s ním třeba nesouhlasili," poznamenal.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) si Kuberu pamatuje z působení v Občanském hnutí, odkud si na něho vzpomíná jako na veselého a energického člověka s výbornými nápady. "Už tehdy se s ním velmi dobře spolupracovalo, dnes je to pro mě hlavně velký šok, ať už jsme stáli jinde v politice, byl velký přiklad v tom, jak dokázal držet léta důvěru lidí," řekl novinářům.

Podle šéfa slovenské Sněmovny Andreje Danka Česko ztratilo významného politika. "Jaroslav byl mým přítelem a člověkem, který mě v mnohém motivoval," uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl tiskový odbor slovenské Sněmovny.

Podle bývalého předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) odešel "malý velký muž", osobní i politický kamarád a rodinný přítel. Označil ho za opravdového pragmatika a velkého workoholika. "Bude mi moc chybět nejen v politice, ale i na tenise nebo lyžích, prostě v životě," poznamenal.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý považuje úmrtí Kubery za velkou ztrátu pro českou politiku, ale i pro české podnikatele. "Jaroslav Kubera české firmy dlouhodobě podporoval, ať již na domácí půdě, nebo v zahraničí," uvedl v prohlášení.

Plzeňský primátor a místopředseda ODS Martin Baxa nechal na radnici vyvěsit v souvislosti s Kuberovým úmrtím černý prapor.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Miloš Zeman Alena Schillerová Tomáš Petříček prezident čr Vláda ČR Jana Maláčová (ČSSD) Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy