Zeman šije do Rychetského: Plete se do politiky a zanedbává Ústavní soud

Předseda Ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský se podle prezidenta Miloše Zemana plete v poslední době do politiky, aniž by k tomu byl kompetentní. Prezident to dnes řekl v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

Reagoval tak na dnešní vyjádření Rychetského, že by si zesnulá herečka Vlasta Chramostová zasloužila pohřeb se státními poctami. Rychetský podle Zemana zároveň zanedbává práci na Ústavním soudu.

"Nemám nic proti pohřbu Vlasty Chramostové se státními poctami, ale k tomu není kompetentní pan Rychetský, ale ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)," uvedl Zeman. Rychetský se podle něj v poslední době plete do politiky. "Na druhé straně zanedbává práci v Ústavním soudu, což mohu doložit tím, že u soudu leží již tři roky ústavní stížnost prezidenta a dosud není vyřízena," řekl. Rychetskému doporučil, ať se neplete do politiky, ale věnuje se soudu. 

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková na žádost ČTK o vyjádření uvedla, že pan předseda (Rychetský) se k žádným komentářům pana prezidenta zásadně nevyjadřuje.

Divadelní a filmová herečka Chramostová, která patřila k prvním signatářům Charty 77, zemřela dnes ve věku 92 let. "Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová," uvedl k tomu Rychetský. Pohřeb se státními poctami bude mít v sobotu zpěvák Karel Gott.

Zeman nad úmrtím Chramostové vyjádřil lítost. "Já si uvědomuji čím dál více, že odcházejí lidé, kteří byli opravdu opozicí proti komunistickému režimu. A tyto lidi nahrazují jiní, kteří, abych uvedl konkrétní případy, dvakrát za sebou signovali antichartu, nebo jednou a odsoudili Palachův týden, nebo jednou vstoupili v září 1989 do komunistické strany. Prostě tahle vrstva, obávám se, dříve nebo později naprosto převrství ty, kdo se o listopadovou revoluci opravdu zasloužili," konstatoval.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Pavel Rychetský Vlasta Chramostová prezident čr Praha

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy