V ČR roste počet voličů. Čeká sněmovnu "převrat"?

Praha - V Česku postupně přibývá voličů a voliček. Zatímco v roce 1996 mohlo jít v parlamentních volbách odevzdat svůj hlas zhruba 7,99 milionu Čechů a Češek, teď by se jich k urnám mohlo vypravit o půl milionu víc. Se stárnutím společnosti roste mezi voliči podíl seniorů. Ubývá také lidí bez vzdělání a zvyšuje se počet vysokoškoláků. Víc je i nezaměstnaných. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a České správy sociálního zabezpečení a ze statistik nezaměstnanosti.

Na konci loňska žilo v Česku 8,57 milionu lidí nad 18 let. Zhruba 52 procent z nich tvoří ženy. Je jich přes 4,44 milionu.

Se stárnutím společnosti roste postupně podíl voličů a voliček nad 65 let. Tvoří zhruba čtvrtinu voličské základny, na počátku devadesátých let to byla asi pětina. Na konci letošního prvního pololetí vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení 1,73 milionu starobních důchodů. Před posledními volbami to bylo 1,61 milionu penzí. V roce 2006 dostávalo starobní důchod asi 1,4 milionu seniorek a seniorů a o čtyři roky dřív kolem 1,3 milionu.

Mezi 20 a 30 lety je zhruba 1,39 milionu lidí. Poprvé se k parlamentním volbám vypraví mezi 355.100 až 486.600 voličů. Přesný počet ze statistiky jednotlivých ročníků narození vyčíst nelze.

Ve velkých městech s více než 50.000 obyvateli na konci loňského roku žilo kolem 931.700 dospělých. Je to zhruba 11 procent těch, kteří by mohli jít k volbám. Podle posledního sčítání lidu bydlelo ve městech s více než 50.000 obyvateli 3,11 milionu Čechů a Češek. Na počátku tisíciletí to bylo kolem 3,3 milionu.

Žádné nebo jen základní vzdělání má v Česku kolem 1,2 milionu dospělých. Vyučených či těch se středním vzděláním bez maturity je 2,95 milionu. Vysokoškolský titul má 1,11 milionu lidí. Vysokoškoláci tak tvoří zhruba 13 procent případných voličů.

Lidí bez škol postupně ubývá, naopak přibývá vzdělanějších. Zatímco v roce 1970 měly nejvýš základní školu zhruba čtyři miliony obyvatel, předloni to bylo 1,57 milionu. Vysokou školu před čtyřmi desetiletími vystudovalo jen 263.000 Čechů a Češek, teď je jich víc než čtyřikrát tolik. Na počátku tisíciletí mělo vysokoškolská studia za sebou kolem 762.000 lidí. Největší skupinu tvoří ženy a muži s maturitou. Podle výsledků sčítání jich v Česku žije 2,79 milionu. O deset let dřív to bylo 2,43 milionu lidí a v roce 1970 zhruba milion.

Zaměstnání má kolem 4,5 milionu lidí nad 18 let. Úřady práce pak letos na konci srpna evidovaly 551.700 nezaměstnaných. Vůbec nejvyšší byla nezaměstnanost v únoru, kdy počet osob bez práce dosáhl 593.700. Před volbami v roce 2010 jich bylo kolem 540.000. O čtyři roky dřív - tedy ještě před vypuknutím krize - se o práci ucházelo 486.200 osob. V roce 1998, kdy ve volbách vyhráli sociální demokraté, bylo kolem 277.000 nezaměstnaných.

Podle výsledků sčítání žilo v Česku přes 860.000 úplných rodin se závislými dětmi. Těch neúplných pak bylo kolem 300.000.

Předčasné volby se budou konat 25. a 26. října. Připadají tak na prodloužený víkend a podzimní prázdniny. Podle některých by i tento fakt mohl výsledek ovlivnit. Mnozí lidé totiž mohou odjet a nemusí k volebním urnám jít. Výhoda by to mohla být naopak pro strany s pevným voličským jádrem.

Podle průzkumu, který pro Český rozhlas provedla agentura Median, by mělo o podzimní volby zájem i 40 procent z těch, kteří v roce 2010 k urnám nepřišli. Podle Daniela Prokopa z agentury Median by takový scénář zahýbal s volebními preferencemi. „Kdyby se to vyplnilo, tak by mohlo dojít k určitému přeskupení voličů. A mohlo by to prospět levici, protože právě mezi těmito neúčastníky z roku 2010 je více levicových voličů," řekl Prokop Českému rozhlasu. 

Související

Více souvisejících

Volby čsú

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy