Bohemia Energy se hájí: Závazkům dostojíme, pouze jsme ukončili činnost

Končící energetická skupina Bohemia Energy dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům. Firma odmítá tvrzení, že zkrachovala. Společnost to sdělila v dnešním tiskovém prohlášení, které zaslala ČTK. Uvedla, že k utlumení činnosti a ukončení dodávek elektřiny a plynu přistoupila právě z důvodu, aby taková situace nenastala.

Skupina se zhruba 900.000 odběrných míst ve středu oznámila, že se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Operátor trhu s elektřinou (OTE) následně oznámil, že tyto firmy pozbyly možnost dodávat elektřinu a plyn.

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se nyní ujímají takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy, které nyní dodávky energií zajistí. "Situace zákazníků nás velmi mrzí a všem se omlouváme za problémy, které jsme jim způsobili. Zároveň chceme všechny ujistit, že jim po konečném vyúčtování budou vráceny všechny přeplatky," řekl dnes majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík.

Vojtěch Sucharda z advokátní kanceláře Arrows dnes uvedl, že je otázkou, zda koncovým zákazníkům zvoleným postupem nevznikla škoda spočívající v tom, že nemohli realizovat dodávky za sjednané ceny a nyní si za dodávky od dodavatele poslední instance, respektive nového dodavatele, připlatí navrch v řádu desítek procent. "Zde by určitě bylo vhodné, aby tito koncoví zákazníci postupovali koordinovaně ve spolupráci s odborníky, aby jejich případné nároky byly podchyceny a uplatněny včas a v co největší míře. Koordinovaný postup lze samozřejmě doporučit i velkým věřitelům skupiny. Mohu potvrdit, že s některými z nich v tomto smyslu již jednáme," řekl advokát.

Firma dnes uvedla, že evropský trh s energiemi se ocitl ve zcela bezprecedentní situaci, kdy například v Británii již bylo donuceno ukončit své dodávky energií 15 dodavatelů a tyto společnosti směřují ke krachu. "Naše situace je ale zcela odlišná. Pro utlumení činnosti jsme se rozhodli právě z důvodu, aby k insolvenci nedošlo a my mohli vyrovnat veškeré závazky," podotkl Písařík. Společnost tvrdí, že se zákazníky i obchodními partnery komunikovala zcela otevřeně a v dostatečném předstihu, aby měli čas si zajistit dodávky energií před zimním obdobím.

"Od roku 2015 si společníci skupiny žádný podíl na zisku nerozdělili a vrátili do skupiny i většinu podílu na zisku rozděleného v roce 2014. Utlumení činnosti skupiny a ukončení dodávek energií bylo zapříčiněno extrémním vývojem na trhu, který nemohl nikdo předpokládat, ani se na něj připravit," dodala skupina. Tržby energetické skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o sedm procent na 23,1 miliardy korun. Podle výsledků zveřejněných ve Sbírce stoupl čistý zisk mateřské Bohemia Energy entity o třetinu na 647,2 milionu korun. Majitel firmy Písařík s rodinou je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 32. nejbohatším Čechem s majetkem 7,3 miliardy korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že u Bohemia Energy byly dlouhodobě patrné negativní jevy a nekalé, klamavé a "šmejdské" obchodní praktiky. Firma to v reakci důrazně odmítla. "V žádném případě nelze hovořit o tom, že by se Bohemia Energy dopustila jakéhokoli podvodu. Společnost neporušila žádný zákon. Naopak hrajeme fér a ukončujeme svoji činnost v momentě, který zaručí, že Bohemia Energy všechny své závazky vyrovná a nikdo nepřijde o peníze," uvedla dnes mluvčí firmy Hana Novotná.

Související

Energetika, ilustrační fotografie. Komentář

Energie zlevňují, nižší by mohly být i zálohy. Má smysl si je teď upravit?

Cenové křivky energetických položek na světových komoditních burzách už nějaký ten pátek míří níž a níž. Tak jen pro představu: cena zemního plynu na Power Exchange Central Europe v Praze nyní dosáhla hodnoty 64 eur za 1 MWh, což je číslo, které trhy viděly naposledy v prosinci roku 2021. Vývoj ceny komodity na klíčových amerických burzách je podobný. A cena elektřiny má, jak se říká, vývoj jako „přes kopírák“. Na dříve zmíněné pražské komoditní burze se aktuálně jedna „megawatt hodina“ obchoduje za 161 eur. 

Více souvisejících

Bohemia Energy Energetika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy