Cena nejvýhodnější stravenky je letos 137 korun, roste obliba stravenkové karty

Cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele činí letos 137 korun, což je o šest Kč více než loni. Průměrná cena oběda činila v loňském roce zhruba 140 korun. V tiskové zprávě to dnes uvedla firma Sodexo Benefity, největší poskytovatel benefitů v Česku. Jako alternativa ke stravenkám je možné od 1. ledna využít stravenkový paušál, tedy peněžní příspěvek na stravování.

Nejvýhodnější cena stravenky se odvozuje od hodnoty stravného na pracovních cestách, která byla pro letošek stanovena na 108 korun za den. Výše odečitatelné položky se pak vypočítává jako 70 procent z hodnoty stravného na pracovních cestách. Podle zákona si může zaměstnavatel z daní odečíst maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část doplácí zaměstnanci.

"Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o polovinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu," uvedla Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity.

Stravenky jsou podle Sodexo Benefity spolu se zvýhodněným závodním stravováním nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. V ČR je využívá 1,5 milionu zaměstnanců. Nic na tom podle firmy nezměnila ani koronavirová krize. Vzrostla ale obliba stravenkové karty, kterou v případě Sodexo využívá 350.000 lidí.

Podle Petry Prchlíkové, obchodní ředitelky společnosti Up Česká republika, která je rovněž poskytovatelem benefitů, zaměstnavatelé nyní nejčastěji pracovníkům dávají stokorunové stravenky. "Při přechodu na elektronické karty pak firmy využívají i maximální daňové zvýhodnění, průměrná hodnota eStravenky je proto zhruba o deset korun vyšší," řekla. Také Up ČR zaznamenal vyšší zájem o elektronickou stravenku. Podle Prchlíkové toto řešení od počátku pandemie zvolila každá pátá firma, počet uživatelů eStravenky se podle ní ztrojnásobil.

Novinkou letošního roku je coby součást daňového balíčku stravenkový paušál. Je dobrovolný a zaměstnavatelé ho mohou poskytnout jako další možnost vedle závodního stravování nebo stravenek. Příspěvek na stravování bude na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše.

Stravenkový paušál kritizuje například Asociace provozovatelů poukázkových systémů, podle které hrozí, že bude využit k optimalizaci mezd. Navíc pro státní rozpočet může znamenat výpadek 20 miliard korun. Mezi podporovatele paušálu naopak patří Asociace hotelů a restaurací, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Hospodářská komora ČR či Asociace českého tradičního obchodu.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS potrestal stravenkové firmy za kartel. Pokuta činí 280 milionů korun

Antimonoolní úřad potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko podobně jako Česko zavede stravenkový paušál

Zaměstnanci na Slovensku si budou moci vybrat, zda jim jejich zaměstnavatel bude přispívat na jídlo nadále formou stravenek, nebo nově peněžním příspěvkem. Změnou zákoníku práce o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Stravenkový paušál zavedla na začátku letošního roku také Česká republika, rozhodnutí o poskytování stravenek nebo příspěvku země ponechala na zaměstnavatelích.

Více souvisejících

Stravenky zaměstnavatelé Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy