Ceny průmyslových výrobců v srpnu vzrostly nejvíce za 28 let

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v srpnu zrychlil z červencových 7,8 procenta na 9,3 procenta, což bylo nejvíce od dubna 1993. Na webu to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), podle kterého zrychlilo tempo růstu cen i v dalších oblastech.

V zemědělství byly ceny proti loňskému srpnu vyšší o 7,9 procenta, stavební práce zdražily o 6,6 procenta a tržní služby pro podniky o 1,2 procenta. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Ceny průmyslových výrobců meziročně rostou od února a růst stále zrychluje. V srpnu na to měly výrazný vliv podle statistiků ceny koksu a ropných produktů. O zhruba čtvrtinu zdražily v průmyslu i obecné kovy, kovodělné výrobky, dřevo, papír a tisk. Ceny chemických látek a výrobků byly proti loňskému srpnu vyšší o téměř dvě pětiny. O necelé procento zlevnily jen dopravní prostředky, uvedli statistici.

U zemědělských výrobců meziroční růst cen zrychlil z červencových 5,2 procenta. V rostlinné výrobě ceny v srpnu stouply proti stejnému loňskému měsíci o 11,6 procenta, přičemž zdražily olejniny, obiloviny a čerstvá zelenina. Brambory a ovoce zlevnily. V živočišné výrobě, kde byly ceny meziročně vyšší o čtyři procenta, vzrostly ceny mléka, skotu a drůbeže. Naopak ceny vajec a jatečných prasat byly meziročně nižší.

Tempo zdražování zrychlilo rovněž ve stavebnictví, kde v srpnu podle odhadu byly ceny meziročně vyšší o 6,6 procenta, zatímco o měsíc dříve o 5,6 procenta. Ceny stavebních materiálů a výrobků byly proti loňskému srpnu dražší o 16 procent.

Ceny tržních služeb pro podniky rostly v srpnu jen mírně více než v červenci, kdy byl jejich meziroční nárůst o procento. Podle statistiků o 6,6 procenta zdražily služby v oblasti zaměstnání, ceny za poradenství v oblasti řízení stouply o necelých pět procent. Vedle toho byly meziročně vyšší i ceny za vydavatelské, reklamní, právní a účetnické služby. O zhruba čtyři procenta ale klesly ceny za informační služby.

Ceny většiny výrobců stouply i v meziměsíčním srovnání, klesly jen v zemědělství, a to o 1,3 procenta. V průmyslu byly ceny proti červenci vyšší o 1,2 procenta a pokračují tak devátý měsíc v růstu, uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Ceny stavebních prací proti červenci narostly o 1,1 procenta a tržních služeb pro podniky o 0,6 procenta.

Související

Více souvisejících

Průmysl

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy