Česko čeká vlna zdražování. Nepůjde jen o potraviny

Česko se může v následujících měsících potýkat se zdražováním potravin, elektroniky, ale i sportovních prostředků. Ceny mohou vyskočit až o desítky procent nahoru, a vinu na tom neponese pouze pandemie koronaviru.

Se zdražováním se v některých oblastech lze setkat už nyní. Ceny paliv začaly růst zhruba před 14 dny, předtím od poloviny ledna zlevňovaly. S nástupem pandemie koronaviru a následným snížením cen ropy pokles cen zrychlil, nyní ale pohonné hmoty v Česku zdražují a jen tak nepřestanou. 

Hlouběji budou muset sáhnout do kapsy Češi i v obchodech. Na vině je nejen koronavirus, ale i počasí, tedy dlouhodobé sucho, které trápí zemědělce. Narušen je rovněž mezinárodní obchod s potravinami a nepříznivý kurz eura.

Lze proto očekávat, že porostou ceny u ovoce a zeleniny, ale například i masa, které vykazuje dlouhodobý trend zdražování. Zavřené továrny v Německu a Španělsku se odrazily na dovozu masa, navíc chybějí řezníci.

Cenami navíc může zahýbat i povinný podíl až 85 procent českých potravin v obchodech, navrhovaný některými poslanci. Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že schválení návrhu by vedlo ke zdražování a snížení kvality zboží.

"Omezení nabídky na pultech logicky povede ke zdražování potravin. Čeští výrobci budou moci beztrestně zvyšovat ceny a rezignují na kvalitu potravin. Zároveň se výrazně omezí nabídka v obchodech, protože řada potravin se v tuzemsku nevyrábí," sdělil ČTK prezident svazu Tomáš Prouza.

Český rozhlas upozornil, že některé potraviny už zdražily, stejně jako sportovní potřeby a menší je i nabídka ojetých vozů. Zdražovat dále budou například i kola nebo sportovní zboží.

"Dodávky ze zahraničí, kde se vyrábějí především cyklorámy, váznou a nabírají klidně i měsíční zpoždění. Do celkové ceny se pak promítá pro české spotřebitele nepříznivý kurz koruny, což podle Molitora poznáme zřejmě až v příští sezóně," uvedl Rozhlas.

Související

Více souvisejících

češi ceny potravin potraviny jídlo Obchody

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy